Polyester

Del:

Polyester er en fællesbetegnelse for plasttyper som PET og PBT. Polyester kan være enten mættet eller umættet.

Polyester er betegnelsen for en hel gruppe af polymerer, der alle indeholder en ester-gruppe i hovedkæden. Man skelner mellem mættede og umættede polyestere ud fra hovedkædens kemiske struktur.

De mættede polyestere tilhører familien af polyestere, hvor hovedkæden er mættet. Det vil sige, at de ikke indeholder dobbeltbindinger i hovedkæden. Det gør dem mere stabile og dermed mindre reaktive end de umættede polyestere, der indeholder en eller flere dobbeltbindinger i hovedkæden. Til gruppen af mættede polyestere hører de termoplastiske polyestere som fx PET (polyethylene terephthalat) og PBT (polybutylenterephthalat).

Anvendelser af polyestertyper

Mættede polyestertyper kendes fra fx bl.a. drikkevandsflasker og fra tøj og tekstiler. Stof, der er enten vævet eller strikket af polyestertråde anvendes nemlig i udstrakt grad i tøj og boligudstyr. Fra skjorter og bukser til jakker og hatte, lagner, tæpper, musemåtter og polstrede møbler.

Umættede polyestere er den gruppe af polyestere som har en umættet hovedkæde med kun enkeltbindinger og de er mere reaktive end de mættede. Umættet polyester er hærdeplast og anvendes primært til fremstilling af kompositter. Denne type polyester kan forstærkes med glasfibre samt kul- og aramidfibre.

Umættet polyester forstærket med glasfibre har meget høj styrke og stivhed og kan anvendes til mange industrielle formål som erstatning for stål; bl.a. ved fremstilling af møllevinger, både, tanke m.fl. Desuden anvendes det i byggeriet til blandt andet rør, sanitetsartikler, tagkonstruktioner, facadeplader og svømmebassiner.