Polycarbonat, PC

Del:

Polycarbonat er en stærk og slagfast plasttype, der bl.a. anvendes til CD’er og brilleglas.

Polycarbonat (også polykarbonat eller forkortet PC) tilhører gruppen af termoplastiske polymerer og har sit navn på grund af indholdet af karbonatgrupper. Stoffet fremstilles ud fra bisphenol A (BPA) og phosgen eller alternativt ud fra BPA og diphenyl karbonat.

Strukturformel for polycarbonat fremstillet ud fra bisphenol A. Kilde: Wikipedia.
Strukturformel for polycarbonat fremstillet ud fra bisphenol A. Kilde: Wikipedia.

 

Polycarbonat er meget sejt, stærkt og særdeles slagfast. Det ridses dog let, og derfor coates det ofte fx ved fremstilling af brilleglas og dele til biler. Det har en uovertruffen transparens i synligt lys med en endog bedre lystransmission end mange typer glas. Det anvendes ofte til afdækningsskærme, lyspaneler, kupler og skueglas. En meget væsentlig anvendelse er til fremstilling af CD’er og DVD’er.

Materialeegenskaber for polycarbonat

Polycarbonat har egenskaber meget lig med akryl (PMMA, polymethyl methacrylate), men er stærkere og kan anvendes over et bredere temperaturinterval. Materialet kan bearbejdes og formes ved stuetemperatur med samme teknikker som ved bearbejdning af stål.

Derfor anvendes det ofte til fremstilling af prototyper hvor transparente og ikke-elektrisk ledende dele kræves og derfor ikke kan udføres i metal. PMMA er sprødt og kan ikke bøjes ved stuetemperatur.

Typiske anvendelser af polycarbonat

Polycarbonat kan ekstruderes til rør, stave og andre profiler inkl. multivægprofiler, kan ekstruderes til ark og film som kan anvendes direkte eller videreforarbejdes ved termoformning, bøjning, laserskæring etc. Materialet kan ligeledes sprøjtestøbes til færdige artikler.

Typiske artikler er:

  • compact discs (CDs)
  • drikkeflasker
  • fødevareemballage
  • brilleglas

Ifølge dansk lovgivning må polycarbonat ikke anvendes til sutteflasker og til produkter der er beregnet til at komme i forbindelse med levnedsmidler til børn under 3 år på grund af et eventuelt restindhold af bisphenol A.