PET (polyethylenterephthalat)

Del:

PET er let genanvendelig termoplast, der bl.a. bruges til sodavandsflasker.

PET (polyethylenterephthalat) er en umættet polyester-type. Det er en termoplast med bred anvendelse i bl.a. emballageindustrien. Du møder fx PET næsten hver gang, du drikker af en sodvands- eller vandflaske.

PET strukturformel
Strukturformel for PET-molekylet. Kilde: Wikipedia.org

Materialeegenskaber for PET

PET er den mest kendte polyestertype, og kaldes ofte bare polyester. I PET-familien findes amorf PET betegnet APET og delkrystallisk PET betegnet CPET samt genanvendt PET betegnet rPET.

APET er på grund af den amorfe struktur glasklar, hvorimod CPET med dens delkrystallinske struktur er uigennemsigtig eller opak. APET kan anvendes fra -40C til 70C, hvorimod CPET tåler væsentligt højere temperaturer og kan anvendes i området -40C til 220C.

rPET kan anvendes alene eller i flerlagskonstruktioner, typisk som midterlag.

Ud over at være et stærkt materiale med høj slagstyrke har PET særdeles effektive barriereegenskaber overfor vand, CO2, ilt og kvælstof.

Typiske anvendelser af PET

Termoplastisk PET kan ekstruderes til ark eller film på rulle og herefter termoformes. Desuden blæsestøbes PET-flasker i stor udstrækning til mange slags drikkeflasker.

PET er en af de mest anvendte typer af plast i europæisk emballageindustri. Det skyldes materialets styrke og stivhed, der betyder, at det kan tåle højt tryk og modstå slag samtidig med, at det er varmestabilt og har særdeles gode barriereegenskaber. Disse egenskaber gør PET til et foretrukket materiale til emballering af fødevarer. Da APET desuden er glasklart, anvendes det ofte, hvor man gerne vil kunne vise produktet indeni, fx til salater, pålæg og delikatesser. Til færdigretter, som skal varmes i mikrobølgeovn, kan CPET anvendes – evt. i kombination med et aftageligt låg i klart APET.

APET anvendes ligeledes meget ofte til emballering af elektronik og andre mindre genstande, der kræver en stærk indpakning, der både beskytter produktet indeni og fungerer som tyverisikring.

PET er den største bidragsyder indenfor genanvendelse af plast. Det kan genanvendes ved mekanisk bearbejdning, hvorved materialet vaskes og skæres i flager eller ved kemisk behandling hvor materialet nedbrydes til de oprindelige monomerer, som kan repolymeriseres til nyt materiale.

Genanvendt PET kan anvendes til mange nye produkter, herunder tøj som fx fleece, fiberfyld til soveposer og dynejakker, industrielle bånd, ark og film, dele til biler og til emballage inkl. fødevareemballage.