LDPE-plast (low density polyethylen)

Del:

LDPE er et termoplastisk materiale, der i forhold til andre polyethylener er meget sejt og fleksibelt. Derfor bliver materialet bl.a. brugt til at fremstille bæreposer og emballage til sixpacks.

 

LDPE (lav densitet polyethylen eller Low Density Polyethylene) er en meget udbredt delkrystallinsk termoplast mede gode barriereegenskaber, der primært bliver anvendt til produkter i segmentet film.

Materialeegenskaber for LDPE

LDPE er både fleksibelt og blødt at arbejde med, og det er samtidig et utroligt sejt materiale, hvilket er et materialets største forcer. I lighed med HDPE (høj densitet polyethylen) er det forholdsvist billigt plastisk materiale, som besidder gode egenskaber i forhold til at modstå påvirkning fra fugt og organiske opløsningsmidler samt fra kemikalier.

En af de få ulemper ved materialet er, at det er svært at bemale, trykke og lime på. Det ændrer dog ikke ved, at det bliver brugt i mange forskellige sammenhænge – også i forbindelse med direkte kontakt med fødevarer.

Typiske anvendelser af LDPE

Den klart største del af forbruget af LDPE sker som nævnt i forbindelse med filmprodukter i forskellige afskygninger såsom bæreposer, affaldssække, dybfrostemballager og emballage til øl- og sodavands sixpacks. Materialet kan dog også bruges til at producere beskyttelseshætter til rør og pumper samt tætsluttende låg til diverse beholdere, som vi kender fra køkkenet.

I lighed med HDPEs anvendelsesmuligheder er det imidlertid kun fantasien, der sætter grænser for, hvad LDPE kan anvendes til. Det skyldes ikke mindst de moderne forarbejdningsteknikker og ikke mindst viden om, hvilke egenskaber der kan opnås ved at blande stoffet med andre polyethylener såsom f.eks. LLDPE.