Efter en høringsperiode har Miljøstyrelsen nu offentliggjort den nye ftalatstrategi, som har til formål at samle og skabe viden om ftalatområdet for at beskytte både mennesker og miljø. Plastindustrien er overordnet tilfreds med strategien, der mest af alt er en videreførelse af de hidtidige initiativer på området.
Ftalater er kendt som blødgørere i plast, og man kan eksempelvis takke dem for, at ledninger nemt følger ens paneler. Men samtidig med at være behjælpelige med bøjelige ledninger, så er nogle ftalater også hormonforstyrrende, hvorfor Miljøstyrelsen har udarbejdet en strategi, der skal sikre et bedre overblik over ftalatområdet.
LÆS OGSÅ: Plastindustriens høringssvar til ftalatstrategien
I store træk er strategien, der er tilgængelig på Miljøstyrelsens hjemmeside, en videreførelse af de hidtidige initiativer på området. Plastindustriens direktør Peter Skov har tidligere udtalt følgende om strategien:
– Det som umiddelbart fremgår af strategien virker ret fornuftigt, men store dele af indholdet er samtidig også velkendt stof, da strategien mest af alt er en koordinering og videreføring af de hidtidige initiativer på området. Vi vurderer, at strategien kan medvirke til, at der ikke bliver brugt unødig energi på ftalater, som enten ikke er farlige, eller som stort set ikke anvendes i Danmark.
Læs mere under annoncen… ###REKLAME###
Samlet overblik giver tryghed
– Det er godt, at vi nu har den her strategi, som giver et bedre overblik over ftalatområdet. Med strategien kan vi udfylde videnshuller og få et bedre grundlag for at foreslå eventuel regulering, siger Shima Dobel fra Miljøstyrelsens kemikalieenhed i forbindelse med offentliggørelsen af
Download ftalatstrategien:
|
strategien.
Strategien skal identificere og håndtere områder, hvor vi mangler viden. Som følge af de aktiviteter som bliver iværksat, kan der ske ny regulering, for på den måde at beskytte mennesker og miljø bedre.
LÆS OGSÅ: Fakta om ftalater
Tidligere har Plastindustriens Peter Skov opfordret til, at evt. ny regulering sker på EU-niveau, og det spor ser også ud til at blive fulgt i strategien, hvilket ifølge Peter Skov er den bedst mulige løsning:
– Det er vigtigt, at reglerne for dansk produktion er de samme som i andre lande. Og hvis reguleringerne skal have en effekt, så er det også bedst med europæisk regulering. Det er en fornuftig og afbalanceret måde at gribe tingene an på.