I dette læserbrev i Bornholms Tidende understreger kommunikationsstudent Julie Pauch Nymark, at man med initiativet Bye Bye Plastik rammer skævt, ved at have en målsætning om, at gøre Bornholm helt fri for plast.
Nedenstående debatindlæg af Julie Pauch Nymark, kommunikationsstudent i Plastindustrien, er bragt i Bornholms Tidende den 6. marts:
Bornholms Tidende har flere gange skrevet om det lokale initiativ Bye Bye Plastik, der er startet af Mette Curdt og Steffi Schroeter.
Jeg er helt enig med de to initiativtagere i, at vi skal værne om Bornholms skønne natur, men jeg mener, at deres vision om at gøre Bornholm plastfri rammer lidt skævt.
Der er ingen tvivl om, at vi skal blive bedre til at indsamle og genanvende plast, men vi kan på ingen måde helt undvære materialets mange fordele og brugbare egenskaber.
Prøv at tænke tilbage på julen i 2010. Hele øen var pakket ind i sne, og vi var alle ude og sikre mad i konserves og plastemballager.
Hvorfor? Fordi netop emballager sikrer, at vores mad kan holde sig frisk i lang tid, mens man ikke har andre muligheder for at handle.
Helt generelt er plastemballage med til at mindske vores madspild, da emballagen øger fødevarernes holdbarhed markant, og det er velkendt, at madspild er en af de store CO2-syndere. Derfor skal man også passe på med automatisk at pege fingre af emballagen.
En plastfri ø vil også gå ud vores transportmuligheder, da plast findes overalt i både fly, biler og på færger, hvor plastkomponenter i stigende grad erstatter metal. Det gør transportmidlerne lettere, hvilket mindsker benzinforbruget og CO2-udledningen, så plast er langt bedre end sit ry.
Plast skal selvfølgelig aldrig ende i naturen, og på det punkt er jeg som nævnt helt enig med Bye Bye Plastik, men man bør også være varsom med at blæse til unuanceret kamp imod plast.
I stedet for at arbejde for at gøre Bornholm til den første plastfri ø, så lad os i stedet arbejde hen mod at gøre Bornholm fri for plastaffald i naturen, hvilket Mette Curdt og Steffi Schroeter allerede er med til at understøtte.