Medlemmerne har ordet: Fire komma hvaffornoget?

Jeppe Hebsgaard Laursen er direktør i Zebicon, og han er skribent til den senesteudgave af 'Medlemmerne har ordet', der bliver bragt i Magasinet Plast.

Jeppe Hebsgaard Laursen, direktør i Zebicon A/S, er den seneste skribent i klummerækken ‘Medlemmerne har ordet’ fra Magasinet Plast. Denne gang stiller Jeppe Hebsgaard Laursen skarpt på en nysgerrig industri, der gerne omfavner teknologisk udvikling og tankegangen forbundet til Industri 4.0-begrebet.

Del:

Nedenstående tekst er en del af klummerækken ‘Medlemmerne har ordet’, som bliver bragt i Magasinet Plast. Denne klumme er skrevet af Jeppe Hebsgaard Laursen, direktør hos Zebicon A/S:

Buzzord fyger om ørerne på os. ”Industri 4,0”, ”Intelligent integration”, ”IOT/Internet of things” osv.

Uanset om det er på konferencer, i medierne eller når vi skyder med ”fremmedordene” i netværkets korridorer. En summen, der giver en fornemmelse som en misset togafgang, jeg ikke vidste, jeg skulle have booket. En fornemmelse af at stå tilbage på perronen – resten af verden er kørt.

Det interessante er, at når jeg åbner øjnene igen, så står alle mine kolleger stadig omkring mig. Og ser lige så spørgende ud som mig.

Jeg forstår godt, hvad de farverige fatamorganaer viser mig: En vision for en perfekt strømlinet produktion med ultimativ individuel tilpasning og effektiviteten fra det optimerede samlebånd.

Men ærligt talt. Der er vi jo ikke lige nu.

Industrien er både nysgerrig, undersøgende og ambitiøs

I dansk industri og ikke mindst i plastbranchen er vi dog både nysgerrige og undersøgende – alt sammen mens vi er hamrende ambitiøse. Det betyder, at vi hele tiden prøver at gøre det bedre, smartere og med færre fejl.

Som leverandør indenfor måling, kvalitetskontrol og problemanalyse, ser jeg en stigende nysgerrighed for at søge mere viden, forstå informationen bedre og lave færre fejl igennem bedre procesforståelse.

Uanset hvad vi kalder produktet, så vidner det om en konstant søgen mod højere forståelsesmæssig kompleksitet i det, som vi arbejder med – drevet af nysgerrighed, ambitioner og lysten til at lege med de nye teknologier.

Industri 4.0 er et tankegang – et mindset

I min optik er det selve essensen i Industri 4,0: at opsamle information og omdanne den til viden. Men 4,0 er ikke noget, som man barer installerer eller bestiller. Jeg opfatter 4,0 som et mindset. Men det forudsætter både de rette medarbejdere og en stærk virksomhedskultur at indføre det.

Kulturen ligger allerede i vores fag og industrier. Fundamentet for er der, og vi er i fuld gang.

Så lad os starte, hvor vi er. For det vi gør allerede, er slet ikke så tosset.

’Medlemmerne har ordet’ er en fast klumme i Magasinet Plast, der skrives på skift af forskellige aktører i plastbranchen. Holdninger i klummen er et udtryk for skribentens personlige holdning og ikke nødvendigvis for Plastindustriens officielle politik.