Damvig Develop har haft rigtig travlt i 2016, hvor der fortsat har været meget fokus på de fordele, som 3D-print tilbyder. Virksomheden har netop investeret i en Stratasys J750 3D-printer, der kan printe mock-up modeller med fuld farve. Medejer i Damvig Develop, Susanne Damvig, regner derfor med, at der er mere travlhed forude.
Siden 1995 har Damvig Develop været specialister i 3D-print, og det er en teknologi, som der kun har været markant stigende interesse for i de senere år. Det har man naturligvis også mærket til hos Damvig Develop, som har haft mange jern i ilden i 2016.
Det forklarer Susanne Damvig, der sammen med sin bror Jesper Damvig, er medejer og stifter af virksomheden:
– Vi har haft et rigtig travlt og interessant år. Vi har bl.a. haft en stor tilgang af nye medarbejdere, og vi har også udvidet fabrikken. Derudover har vi også haft utroligt mange spændende projekter med vores kunder i både indland og udland.
Susanne Damvig uddyber:
– Vi bruger mange ressourcer på at undersøge og teste de nye 3D-print teknologier, hvilket vi også har gjort i 2016. Det er en forudsætning for, at vi kan fastholde vores position som markedsledere inden for 3D-print i Danmark. Dernæst har vi også gjort os umage for at sprede vores nye viden ved f.eks. at udstille på messer, holde foredrag og generelt ved at pleje vores store netværk.
Udover at være medejer af Damvig Develop er Susanne Damvig administrerende direktør i virksomheden, der har en omfattende 3D-printerpark stående i Taastrup, som løbende bliver udvidet..
Ny investering gør farveprint i 3D lettere
For nylig har Damvig Develop investeret i en Stratasys J750 3D-printer, som gør det lettere for virksomheden at løse opgaver for kunder i forhold til farveprint i 3D.
Kort fortalt kan maskinen printe fuldfarvet, transparent og blødt materiale – ovenikøbet på samme tid – uden der bliver gået på kompromis med finish eller detaljeringsgrad.
Susanne Damvig forklarer uddybende:
– Med den nye Stratasys J750 3D-printer har vi mulighed for at printe mockup-modeller med fuld farve. F.eks. kan vi farveprinte apparater, hvor der er forskellige farver og skrift. Det kan også være samlinger af komplekse gear. Her printes de forskellige dele i hver sin farve for at lette forståelsen af konstruktionen. Det kan også være color mapping af temperatur på sprøjtestøbte emner, så der kan laves en visuel nem kommunikation mellem udvikler, værktøjsmager og sprøjtestøber.
Hun håber naturligvis, at virksomhedens seneste investering på sigt kan åbne op for helt nye forretningsområder.
Susanne Damvig understreger imidlertid, at der først og fremmest er fokus på at skabe en bedre forståelse hos kunderne om, hvordan farveprint optimalt set skal integreres i de 3D-tegninger, som skaber grundlaget for printet.
Rapid manufacturing kræver et forandret mindset
Når Susanne Damvig kigger i krystalkuglen for 2017, så forventer hun ’mere af det samme’, hvilket kun er positivt:
– Jeg forventer helt sikkert, at 2017 fortsætter trenden fra 2016. Så der bliver travlt. Vi taler selvfølgelig også meget om produktion (rapid manufacturing) inden for 3D-print – ligesom alle andre gør det. Jeg tror, at vi er mere realistiske omkring det at skulle producere og ændre tidligere i produktionsmetodikker hos vore kunder.
Susanne Damvig fortsætter:
– Det er en proces, der tager tid, og vi skal forandre mindsettet hos vores kunder, så de i højere grad kan se muligheden inden for lige præcis rapid manufacturing. Men det skal nok komme. Når vi kan vise resultaterne i de cases, vi allerede har i gang, med eksisterende kunder, er jeg ret sikker på, at mange af vores andre nuværende kunder, samt nye kunder selvsagt, følger trop.
Damvig Develop er også på plads til en lang række messer i 2017, hvor et af højdepunkterne bliver deltagelsen i HI-messen i Herning til oktober.
– Det er altid super dejligt at møde vores kunder og selvfølgelig udbrede budskabet om 3D-print. Derudover ser vi som sædvanlig frem til at følge med i, hvordan 3D-print teknologien udvikler sig inden for nye teknikker, materialer osv. Det er så ofte lige præcis udviklingen inden for 3D-print teknologien, der afgør om vi investere i nye printere, altså udover vore normale udvidelse af kapacitet i printerparken, fortæller Susanne Damvig afslutningsvis.