Politisk enighed om kemipolitik

Ikke-kategoriseret

Ny bred politisk aftale om kemikalieindsatsen i 2014-2017 rummer klare aftryk fra industrien og erhvervene. Aftalen fremhæver bl.a. nødvendigheden af international regulering i stedet nationale særregler.

Del:

Af Peter Skov.

Bragt som leder i Plast Panorama.

I en tid, hvor de politiske konflikter er trukket skarp op, er det godt nyt, at Folketingets otte partier er blevet enige om en ny aftale for kemikalieindsatsen i 2014-17. Den brede enighed om den overordnede kemikaliepolitik er ikke et helt nyt fænomen. Men det er bestemt en ny tendens, at erhvervslivet, herunder Plastindustrien, er kommet til orde, hvilket har resulteret i aftryk i aftalen.

LÆS OGSÅ: Fremtidens kemikalieindsats: Plastindustrien er blevet hørt

Nogle få uddrag fra aftalen illustrerer min pointe. I aftalen står f.eks., at kemikalier og produkter i høj grad bliver produceret og handlet på tværs af landegrænserne, hvorfor international regulering er nødvendig. Aftalen fremhæver også, at hvis der ikke bliver ført tilstrækkelig kontrol, vil det skabe en konkurrenceforvridende situation, hvor lovlydige virksomheder får ringere vilkår, og hvor der bliver gamblet med både miljøet og menneskers sundhed.

Og endelig sikrer aftalen en etablering af et nyt Kemikalieforum bestående af myndigheder, industri, forbrugerorganisationer og andre relevante interessenter, som skal sikre videndeling og dialog.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Enighed i værdikæden er vigtig

Det er dog nok lidt for tidligt, hvis vi lader glæden kamme over pga. de foreløbige fremskridt og samtidig sænker paraderne helt. Aftalen bliver nu ifølge miljøministeren hurtigst muligt udmøntet i en samlet plan, der i flere detaljer beskriver, hvad der skal ske på kemiområdet. Og som bekendt ligger djævlen i detaljen.

Men vi kan godt glæde os over, at de politiske beslutningstagere har taget godt imod de synspunkter, som erhvervene samlede sig om i foråret. Det viser, at enighed i værdikæden er vigtig, når der er dialog om, hvordan vi undgår at udsætte forbrugerne for en sundhedsrisiko og samtidig skal tage hensyn til erhvervslivet.

Vi ønsker især mere vægt på viden, dialog, rationalitet og proportionalitet, samt en fælles erkendelse af, at skader fra kemikalier mere end nogensinde skal bekæmpes via EU-regulering.