Kompositsektionens årsmøde havde i år besøg af hele to prisvindere, der er blevet hædret for forskning i genanvendelse af vindmøllevinger. Senere lagde årsmødet også vejen forbi Plastic Pavilion på Gammel Strand.
Som noget nyt var Kompositsektionens årsmøde rykket til forsommeren, så det kunne kombineres med et besøg i Plastindustriens verdensmålspavilion Plastic Pavilion, der netop i disse dage er opstillet på Gammel Strand i København.
Men tidspunktet for årsmødet betød også, at sektionen fik mulighed for at lykønske hele to prismodtagere inden for kompositområdet.
Prisbelønnet ph.d.-studerende
I foråret blev Justine Beauson hædret med Danish Composite Award for sit ph.d.-projekt om genanvendelse af komposit i vindmøllevinger. Vindernavnet blev offentliggjort i begyndelsen af maj, hvor Justine Beauson også fik overrakt prisen.
På Kompositsektionens årsmøde d. 22. juni fik sektionen dog lejlighed til at hylde hende igen, da hun var mødt op for at fortælle om sit projekt. Her fik hun blandt andet overrakt blomster af kompositsektionens formand, Claus Kamper, der takkede Justine Beauson for at sætte fokus på området.
Vinder af Plastprisen uddybede projekt
En anden, der har modtaget en pris for at arbejde med genanvendelse af komposit, er CETEC-samarbejdet, der i slutningen af maj modtog Plastprisen 2023 på Plastdagen i Industriens Hus.
Søren Haack, der er projektleder for CETEC, deltog også i Kompositsektionens årsmøde, hvor han gennemgik nogle af projektets resultater.
Genbrug gennem pyrolyse
Et tredje projekt inden for området er DecomBlades-projektet. Projektleder Irene Bach Velling Villadsen fortalte deltagerne på årsmødet, hvordan DecomBlades arbejder med genbrug af vindmøllevinger gennem pyrolyse. DecomBlades er både et projekt og et konsortium med 10 organisationer, der har til formål at etablere bæredygtige værdikæder til at håndtere udtjente vindmøllevinger gennem nedlukning, genforarbejdning og genanvendelse i nye anvendelser.
Foruden de tre oplæg om genanvendelse af kompositter i vindmølleindustrien bød årsmødet også på et indlæg fra Mirfet Maklagic, salgs- og produktchef i Fiberline Building Profiles. Virksomheden er en af sponsorerne af Plastic Pavilion og har blandt andet leveret dele af konstruktionen til udstillingen.
Seniorkonsulent i Plastindustrien og sekretær for kompositsektionen, Rasmus Grusgaard:
”Kompositter spiller en meget stor rolle i vores hverdag på grund af materialernes særlige egenskaber. Mange opfindelser som vindmøller, biler og fly ville aldrig være blevet lige så effektive uden kompositmaterialer. Derfor er jeg også glad for, at vi kan tiltrække så mange deltagere til vores årsmøde. I disse år er der meget stort fokus på bæredygtighed og genanvendelse og der sker en stor udvikling inden for området. Det havde vi forsøgt at afspejle i programmet for dagen. I år havde vi desuden valgt at flytte årsmødet til forsommeren, så deltagerne også kunne opleve Plastindustriens udstillingspavillon på Gammel Strand. Det viste sig at være en rigtig god beslutning og samlet set havde vi et meget vellykket og godt årsmøde.”
Årsmødet sluttede med at deltagerne gik til Gammel Strand og oplevede Plastindustriens verdensmålspavillon Plastic Pavilion.
Plastic Pavilion er opstillet på Gammel Strand som led i den internationale arkitektkongres UIA, og den kan opleves frem til d. 13. juli.
Her kan du se præsentationerne fra dagens program:
Se billederne fra dagens program i galleriet herunder.