LM Wind Power vil finde opskriften på en genanvendelig vindmøllevinge

Gennem et nyt projekt vil den danske producent af vindmøllevinger LM Wind Power finde opskriften på en 100 % genanvendelig vindmøllevinge. Målet er at udvikle nye materialer, der kan forlænge vingens levetid og reducere dens samlede miljøpåvirkning.

Del:

LM Wind Power har netop iværksat et nyt projekt, som har til formål at udvikle en 100 % genanvendelig vindmøllevinge. Projektet har fået titlen Zebra (Zero wastE Blade ReseArch) og gennemføres i samarbejde med det franske forskningscenter IRT Jules Verne.

Senior Director Advanced Technology Systems hos LM Wind Power, Torben K. Jacobsen, udtaler til PlastForum.dk:

– Som en nøglespiller i skiftet til prisbillige, vedvarende energikilder over hele verden, arbejder vindindustrien aktivt på at udvikle nye materialer med højere ydeevne, længere levetid og genbrugelige evner. Brug af Elium resin kombineret med design, produktions- og genanvendelsesprocesoptimering udgør en mulighed for at reducere omkostningerne, produktionstiden og miljøpåvirkningen fra vindmøllevinger.

Nyt liv til udtjente vinger

I dag har en vindmøllevinge en gennemsnitlig levetid på 30 år, og der findes ikke brugbare metoder og tilstrækkelig viden til at give den nyt liv, når den er udtjent. Den problematik skal Zebra-projektet knække koden på.

Der er afsat 42 måneder og et samlet budget på 18,5 millioner euro – eller godt 138 millioner kroner – til at designe og producere den genanvendelige vindmøllevinge.

Målet er at producere to prototype-vinger, som efterfølgende skal testes i brug. Vingerne skal være mulige at genanvendes til nye produkter.

Med i projektet er desuden fire internationale virksomheder: Britiske Arkema, som har udviklet det termoplastiske resin Elium; franske Canoe, som er eksperter i polymer og kulfibre, amerikanske Owens Corning, der udvikler glasfiber- og kompositelementer og den franske vindmølleoperatør Engie.