Plastemballage har mange grønne fordele

“Plastemballagen er langt bedre end sit ry, da den har mange grønne fordele, men vi skal selvfølgelig i samarbejde sikre, at vores plastforbrug bliver mere bæredygtigt,” skriver Plastindustriens kommunikationschef – Lars Friis Farsøe – i et debatindlæg i Dagbladet Roskilde.

Del:

Nedenstående debatindlæg af Lars Friis Farsøe, kommunikationschef i brancheforeningen Plastindustrien, er bragt af Dagbladet Roskilde d. 16. juni 2020:

I et læserbrev (15/6) mener Sven Erik Frederiksen, at vi bør stoppe med at bruge plastemballage.

Jeg vil gerne udfordre det udsagn og i stedet argumentere for, at vi af hensyn til klima og miljø har gavn af at pakke vores fødevarer ind i en smart plastemballage.

Først og fremmest er plastemballage med til at forlænge fødevarens holdbarhed, hvilket også forebygger madspild, der er en af de store CO2-syndere.

F.eks. kan kun 1,5 g plast rundt om en agurk øge dens holdbarhed med 14 dage, og det er under 5 pct. af en fødevares miljøbelastning, der stammer fra emballagen.

En af Danmarks førende forskere på området Thomas Fruergaard Astrup, der er professor på DTU, er tidligere blevet citeret (TV2.dk – 27. januar 2017) for følgende:

– Emballage har ikke nogen praktisk betydning, når man udregner den samlede miljøbelastning ved vores madvarer. Den største belastning af miljøet sker i produktionsfasen, og kan man forebygge madspild, har det potentielt store samfundsmæssige gevinster – både miljømæssigt og samfundsøkonomisk.

Et andet argument til fordel for plastemballagen er, at plast i forhold til alternative materialer – f.eks. glas og metal – er langt lettere. Derfor er andre materialer tungere at transportere og kan være væsentligt mere ressourcekrævende at fremstille, og det er skidt for vores CO2-udledning.

Derfor kan vi risikere at gøre klimaet en bjørnetjeneste, hvis vi følger Sven Erik Frederiksens forslag om at forbyde plastemballage og i stedet erstatte det med eksempelvis glas.

Fokus på bæredygtighed og genanvendelse er på dagsordenen

Til gengæld er der ikke nogen tvivl om, at der skal langt mere fokus på bæredygtighed og genanvendelse.

Derfor investerer danske emballagevirksomheder i øjeblikket også rigtig mange ressourcer i at designe produkter, der langt nemmere kan genbruges og genanvendes – bl.a. ved hjælp af en ny designguide.

Og så sent som i sidste uge kunne en af vores største genanvendelsesvirksomheder annoncere, at de med et nyt anlæg er parate til at ’redde’ en stor mængde husholdningsplast fra forbrændingsovnen.

Industrien kan dog ikke gøre forskellen alene. Der er også brug for forbrugernes opbakning til at sortere affald, og kommunerne kan med fordel strømline de mange forskellige affaldsindsamlinger, der i dag udgør en barriere for øget plastgenanvendelse.

Plastemballagen er langt bedre end sit ry, da den har mange grønne fordele, men vi skal selvfølgelig i samarbejde sikre, at vores plastforbrug bliver mere bæredygtigt.