Plastposeforbud i København er ikke svaret

Ikke-kategoriseret

Den radikale miljøordfører Lone Loklindt og to af partiets lokale BR-kandidater er godt i gang med at sparke åbne døre ind, når de i et debatindlæg i Politiken 7/11 foreslår, at Københavns Kommune skal forbyde plastposer. Forslaget lugter langt væk af valgkamp, og virkeligheden taler da også imod et sådant forslag. Det mener Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen.

Del:

Af Helle Fabiansen, miljøchef i Plastindustrien.

Den radikale miljøordfører Lone Loklindt og to af partiets lokale BR-kandidater er godt i gang med at sparke åbne døre ind, når de i et debatindlæg i Politiken 7/11 foreslår, at Københavns Kommune skal forbyde plastposer. Forslaget lugter langt væk af valgkamp, og virkeligheden taler da også imod et sådant forslag

Faktum er nemlig, at Danmark er duks, når det kommer til at begrænse brugen af plastposer. Det har EU Kommissionen fastslået så sent som i mandags i et nyt direktivforslag, der skal begrænse brugen af plastposer i EU. Siden indførelsen af plastposeafgiften i 1994 er forbruget næsten halveret. Tillige er Danmark blandt de bedste i EU til at indsamle og nyttiggøre plastaffald.

LÆS MERE: Poser af plastik er bedre end poser af papir

Derfor kan jeg berolige Lone Loklindt og hendes partifæller med, at de danske plastposer skam ikke ender i havet eller udgør et markant affaldsproblem i Danmark, som debatindlægget ellers hævder.

En plastpose er en vare, som vi i Danmark betaler op til tre kroner for i supermarkedet. Og posen lever et langt liv. Når vi har brugt den til transport af dagligvarer, biblioteksbøger og svømmetøj, så ender den typisk som skraldepose inden, at den bliver bortskaffet med husholdningsaffaldet. Vi har med andre ord ikke en brug og smid væk kultur i Danmark, når det kommer til plastposer. Dertil kommer, at indsamlede plastposer kan genanvendes og blive til nye poser.

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Symbolsk forbud nytter intet

Der er ingen tvivl om, at plastaffald i havet er en meget aktuel problemstilling, som beslutningstagere på nationalt og europæisk plan skal tage alvorligt. Problemet opstår, fordi alt for meget plastaffald i andre europæiske lande deponeres på lossepladser, hvorfra det ender i vandmiljøet.

Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er løsningen på plastaffald i havet i hvert fald ikke at indføre et symbolsk forbud mod plastposer i Københavns Kommune.