Europæerne bruger for mange plastbæreposer. Det mener EU-Kommissionen, som snart fremlægger sit forslag til et direktiv, der skal reducere forbruget af de tynde engangsbæreposer. Plastindustriens miljøchef, Helle Fabiansen, støtter umiddelbart forslaget, der dog får størst betydning i de sydeuropæiske lande.
De tynde plastposer bliver brugt i stor udstrækning i Sydeuropa, hvor de bliver udleveret gratis i forbindelse med køb af typisk frugt og grønt. De tynde poser er under 0,05 mm, og de udgør ifølge EU-Kommissionen et reelt miljøproblem, da de slipper uden om affaldshåndteringen og ender som affald i havmiljøet.
Danmark bliver i EU-direktivet, som formentlig bliver offentliggjort i næste uge, fremhævet som et land, der med succes har begrænset brugen af plastposer via en bæreposeafgift. EU-direktivet understreger, at det bliver op til hvert enkelt medlemsland at fastsætte sine egen reduktionsmål og beslutte, hvilke instrumenter man vil bruge for at nå målet. Det kan f.eks. være i form af afgifter eller i form af handelsrestriktioner som eksempelvis forbud.
Plastindustrien: Positivt at der bliver strammet op
I Plastindustrien er miljøchef Helle Fabiansen som udgangspunkt positivt stemt for forslaget:
– De tynde, hvide plastbæreposer er meget synlige i miljøet, og de udgør et stort affaldsproblem i de lande, som deponerer deres plastaffald i stedet for at indsamle det og nyttiggøre det. Det er tilfældet i mange sydeuropæiske lande. Restriktioner, der begrænser brugen vil dæmme op for problemet. I stedet får vi forhåbentlig de tykkere HDPE-bæreposer, som vi selv køber i supermarkederne herhjemme i Danmark. De bruges jo rigtig mange gange til f.eks. biblioteksbøger og gymnastisktøj, før de ender deres liv som skraldepose.
Helle Fabiansen tror dog ikke på, at en reduktion af de tynde bæreposer vil fuldstændigt vil løse problemet med plastaffald i havet og i naturen:
– Det overordnede problem med plastaffald løser vi ikke ved at begrænse de tynde engangsposer. Det skal ske gennem en effektiv håndhævelse af EU-reglerne, så plastaffald ikke ender flyvende rundt lossepladserne.
For yderligere kommentarer eller spørgsmål kan Helle Fabiansen kontaktes via hf@plast.dk og/eller 2689 3027.