Det siger ressourcestrategien om plast

Ikke-kategoriseret

Miljøminister Ida Auken (SF) præsenterede i oktober regeringens politiske udspil til en ressourcestrategi med titlen ’Danmark uden affald’. Strategien er ikke spækket med konkrete og bindende mål for genanvendelse af plast som en særskilt affaldsstrøm, men plast bliver dog nævnt i flere sammenhænge.

Del:

Af Helle Fabiansen, Plastindustrien.

’Danmark uden affald’ er overskriften for miljøminister Ida Aukens (SF) bud på en ny national ressourcestrategi. Ved præsentationen af estrategien understregede Auken, at Danmark skal være et land, der genanvender mere og og forbrænder mindre. Eksempelvis vil strategien betyde, at der vil blive forbrændt omkring 22.000 tons mindre plast fra husholdningerne og servicevirksomhederne i 2022, hvilket svarer til en CO2 besparelse på 25.000 tons.

Regeringen har afsat 200 millioner kroner til at understøtte tankegangen om mindre forbrænding og mere genanvendelse. I praksis er det dog landets 98 kommuner, der skal løfte en stor del af opgaven for at realisere det store skifte fra forbrænding til genanvendelse, da kommunerne er ansvarlige for indsamling, sortering og håndtering af affald i Danmark.

LÆS MERE: Ny ressourcestrategi er et skridt i den rigtige retning

I ressoucestrategien er der ikke opsat konkrete og specifikke mål for plast som affaldsstrøm, men på en lang række områder spiller plast en central rolle i strategien. Her følger en kort gennemgang af ressourcestrategien med fokus på de elementer, der har relevans for plastbranchen:

Mere affald fra husholdninger og servicesektor skal genanvendes

I 2022 skal 50 pct. af husholdningsaffaldet genanvendes mod 22 pct. i dag. Både madaffaldet og det tørre affald som plast, glas, papir og metal skal sorteres og genanvendes.

Målet skal nås ved at kommunerne, der har anvisningsretten til husholdningsaffaldet, skal sortere mere. Regeringen lægger dog vægt på at give kommunerne metodefrihed til at finde de rigtige løsninger og selv at fastsætte serviceniveauet og indretningen af affaldshåndteringen. Kommunernes indsats bliver evalueret i 2016.

Regeringen forventer, at genanvendelsen af papir-, pap-, glas-, metal og plastemballage fra servicesektoren øges fra 53 pct. til 70 pct. i 2018.

Målet skal nås gennem en frivillig indsats i servicesektoren samt information og oplysning både til dem, der producerer affaldet, og til em dem der samler det ind. Der skal skabes en dialog med branchen om øget genanvendelse af bl.a. plastaffald.

Regeringen iværksætter følgende konkrete initiativer:

  • Et partnerskab for plastaffald, hvor virksomheder, vidensinstitutioner mv. sammen skal fremme behandlingsteknologier, der øger genanvendelsen.
  • Mulighed for tilskud til udvikling og demonstration af bedre sorterings- og behandlingsanlæg, bl.a. til håndtering af plastfra dagrenovation og storskrald.
  • En vejledning med eksempler på 3-4 løsninger, der fungerer godt og som understøtter, at vi sortere affaldet plastaffaldet, så det erstatter materialer eller egner sig til oparbejdning af nye produkter af høj kvalitet.
Grøn omstilling skal prioriteres

Regeringen prioriterer med strategien tilskud til udvikling af nye teknologiske løsninger, der kan fremme ressourceeffektiviteten og den grønne omstilling i Danmark.

Regeringen iværksætter følgende konkrete initiativer:

  • Etablering af et ”state of the art” affaldssorteringsanlæg, som skal bidrage til øget genanvendelse og bedre udnyttelse af ressourcerne i de tørre affaldsfraktioner, herunder plast.
  • En grøn omstillingsfond skal bidrage til at ruste danske virksomheder til fremtidens ressourceknappe økonomi. Fonden retter sig mod forretningsudvikling, salg og markedsmodning af grønne produkter og løsninger.

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Kvalitet i genanvendelsen af bygge- og anlægsaffald skal højnes

Regeringen forventer, at materialer i mindst 70 pct. af den samlede mængde af bygge- og anlægsaffald fremover anvendes til nye formål. Der skal samtidig ske en begrænsning af uacceptabel spredning af problematiske stoffer i miljøet med bygge- og anlægsaffaldet ved at hæve kvaliteten af det affald, der anvendes til nye formål.

En del bygge- og anlægsaffald indeholder farlige stoffer, som skal fjernes før affaldet genanvendes. Derfor skal initiativerne om problematiske stoffer i affald suppleres af initiativerne i en ny kemikalieindsats for at sikre, at kemikalier i produkter ikke hindrer eller besværliggør fremtidig genanvendelse.

Ressourcestrategien fremhæver fjernvarmerørisoleret med plastskum som et eksempel på miljøskadelige stoffer i bygge- og anlægsaffaldet, som skal undgås. Fra 1960’erne og frem til 2002 blev skummet opskummet med CFC’er som freon. Den ozonnedbrydende gas frigives, når plastskummmetfra fjernvarmerøret behandles, og der bør bruges teknologier, som kan opsamle gassen.

Regeringen iværksætter følgende konkrete initiativer:

  • Undersøgelse af fordele og ulemper ved at indføre behandlingskrav for fjernevarmerør.
  • Udbygningen af vedvarende energi med vindmøllerbetyder, at der er brug for at se på, hvordan vi bedst muligt sikrer, at udtjente vindmøller bruges og anvendes som en ressource.

Genanvendelse af udtjente vindmøllevingerskal understøttes, og der skal undersøges fordele og ulemper ved at indføre et behandlingskrav for udtjente vindmøllevinger.