Danske ftalatkrav bliver måske blødt op

Ikke-kategoriseret

Efter en massiv kritik fra bl.a. Dansk Erhverv tyder meget på, at Miljøstyrelsen nu ændrer den ftalat-bekendtgørelse, der blev vedtaget i november 2012. Hvis de danske ftalatkrav ikke bliver blødt op, så er Danmark nødt til at forbyde salg af bl.a. computere og anden elektronisk hardware.

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

I sidste uge fremsatte Dansk Erhverv og en række andre organisationer en sønderlemmende kritik af den ftalat-bekendtgørelse, der forbyder de fire ftalater DEHP, DBP, BBP og DIBP i forbindelse med import og salg af varer til indendørs brug.

Kritikken gik især på, at hvis forbuddet skal håndhæves i praksis, så er Danmark nødsaget til at forbyde salg af computere og elektronisk udstyr, der indeholder blødgjort plastik inde i hardwaren.  

Læs mere om ftalater:

 

Dansk Erhverv vurderede, at der på nuværende tidspunkt stort set ikke findes elektroniske produkter uden de fire ftalater, der netop er blevet forbudt. Og Danmark skal ikke forvente, at udenlandske producenter tager særhensyn til danske særregler, når det danske marked ikke er større.

En ny udmelding fra Miljøstyrelsen indikerer, at kritikken har gjort indtryk.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Forbud bliver genovervejet   

Miljøstyrelsen erkender i en udtalelse til Ingeniøren, at ftalat-forbuddet muligvis rammer for hårdt og for bredt, når det træder endeligt i kraft i december 2014.

Bent Horn Andersen, funktionsleder i Miljøstyrelsens Kemikalieenhed, meddeler, at man vil tage forbuddet op til genovervejelse på baggrund af den seneste kritik fra erhvervslivet, men Bent Horn Andersen kan endnu ikke sige noget om, hvad der evt. erstatter den nuværende ftalat-bekendtgørelse.

Hos Plastindustrien har man heller ikke haft mange rosende ord til overs for den danske enegang uden om EU i forhold til den konkrete ftalat-bekendtgørelse. Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen mener, at det giver langt bedre mening – og større sikkerhed for forbrugerne – hvis Danmark fremover følger et fælles EU-spor:

– Ftalatholdige produkter udgør globalt et meget stort produktområde, og danske producenter producerer kun i meget lille omfang ftalatholdige produkter til det danske marked. Det er derfor min grundlæggende opfattelse, at skal et sådant område reguleres, må det nødvendigvis ske på europæisk niveau, udtaler Helle Fabiansen, miljøchef i Plastindustrien.