Ftalatforbud berører ikke dansk plastindustri

Ikke-kategoriseret

Et forbud mod de fire ftalater DEHP, DBP, BBP og DIBP i forskellige forbrugerprodukter er på vej – både i Danmark og i EU. De danske plastforarbejdende virksomheder anvender dog ikke ftalaterne i fremstillingen af de produkter, som forbuddet omfatter og bliver derfor ikke berørt.

Del:

Af Helle Fabiansen, Plastindustrien

Den nu tidligere miljøminister Karen Ellemann (V) fremsatte i foråret et forslag om at forbyde de fire ftalater DEHP, DBP, BBP og DIBP i produkter til indendørs brug samt i varer, der kan komme i kontakt med hud eller slimhinder. Parallelt med forslaget sendte miljøministeren et forslag til EU’s kemikalieagentur (ECHA) om via REACH at indføre begrænsninger i fremstilling og import af produkter med de fire ftalater.

De fire ftalater er i fokus, fordi de er klassificerede som skadelige for forplantningsevnen, og fordi forskningsresultater viser, at der bør tages hensyn til den såkaldte cocktail-effekt for hormonforstyrrende stoffer.

Et dansk forbud får dog ikke betydning for den danske plastforarbejdende industri, fordi ingen danske virksomheder anvender de fire ftalater i fremstillingen af de produkter, som omfattes af forbuddet. Imidlertid vil al import, markedsføring og salg af varer fra fx Østen blive forbudt, hvilket rammer detailvirksomhederne. De får nemlig til opgave at kontrollere, at importerede varer som badeforhæng, bademåtter, pilatesbolde, sexlegetøj mv. ikke indeholder de forbudte ftalater. Det kan blive en endog ganske betydelig udfordring, som ikke nødvendigvis vil gavne den danske forbruger, der indtil videre fortsat kan købe varerne frit i resten af EU.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

 

EU-forbud i 2013 

Miljøministerens forslag til bekendtgørelse om forbud af brugen af DEHP, DBP, BBP og DIBP har været i høring og venter nu på den nye miljøminister Ida Aukens (SF) underskrift før forbuddet kan træde i kraft.

Forslaget om en EU-begrænsning er netop sendt i høring hos ECHA, hvor industrien og andre interessenter kan kommentere indtil 16. marts 2012. Dernæst skal kommentarerne behandles og vurdering indhentes fra ECHA’s ekspertkomiteer, før forslaget kan sendes til EU Kommissionen til godkendelse. Et EU-forbud kan således først forventes i 2013.