Én spand vil være et skridt tilbage for genanvendelsen
Vi skal fortsætte med at sortere vores plastaffald, så det kan genanvendes de rigtige steder. Forslag om at gå tilbage til én affaldsspand vil sætte begrænsninger for genanvendelsen, lyder det fra de virksomheder, der skal bruge plasten igen.

Når danskerne sorterer deres plastaffald, er de med til at styrke genanvendelsen, så plasten kan bruges i nye kvalitetsprodukter. Hvis plastaffaldet derimod blandes sammen med restaffaldet, forringer det kvaliteten og begrænser mulighederne for genanvendelse.
Derfor vækker det bekymring i Plastindustrien, når en ny forening foreslår at gå tilbage til én skraldespand. Det forklarer miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk.
– Vi forstår godt, at affaldssortering kan virke bøvlet i hverdagen. Men hvis løsningen er at blande alting sammen og håbe på det bedste, så er vi på vej den helt gale vej. Den tankegang hører fortiden til. Hvis vi blander alt sammen i én spand, forringer vi kvaliteten af den genanvendte plast og dermed også mulighederne for at bruge den igen, siger hun.
Danske virksomheder skal genanvende plasten
Plastindustrien repræsenterer en lang række virksomheder, der både designer emballager til genanvendelse og bruger genanvendt plast i deres produktion. Der er stor efterspørgsel på genanvendt plast i høj kvalitet – men den efterspørgsel kan kun imødekommes, hvis affaldet er sorteret rigtigt fra begyndelsen.
Erfaringer fra andre lande viser, at plastaffald, der først senere i processen bliver sorteret fra af maskiner, er svært at sælge videre til virksomhederne, på grund af en lavere kvalitet.
Plastindustrien tager derfor kraftigt afstand fra budskabet i en ny kampagne fra foreningen 1spand.nu, som argumenterer for at droppe kildesorteringen og gå tilbage til én samlet affaldsspand.
– Det giver ikke mening, at virksomhederne bruger ressourcer på at designe emballager og produkter, der kan genanvendes, hvis affaldet alligevel bliver blandet sammen og forurenet, siger Christina Busk.
Må ikke blandes med restaffald
Hun understreger, at kvaliteten i genanvendt plast er afgørende, især fordi nye EU-regler stiller større krav til brugen af genanvendte materialer, særligt i fødevareemballager. Som reglerne er i dag, må plast, der har været blandet med restaffald, slet ikke bruges til nye fødevareemballager.
– Vi deler ønsket om at gøre affaldshåndteringen mere ensartet og effektiv. Men én spand løser intet – den skaber bare nye problemer og sender os baglæns. Hvis vi virkelig vil tage klima og ressourceforbrug alvorligt, skal vi stå fast på sorteringen, lave produkter, der kan genanvendes og investere i løsninger, der virker – ikke i smarte kampagner, der lyder godt på sociale medier, men som skader genanvendelsen i praksis, siger Christina Busk.
Læs mere om genanvendelse af plastaffald på Plastindustriens hjemmeside.
Seneste nyheder
Aktuelt hos Plastindustrien
10. maj 2025
Én spand vil være et skridt tilbage for genanvendelsen
Vi skal fortsætte med at sortere vores plastaffald, så det kan genanvendes de rigtige steder. Forslag om at gå tilbage til én affaldsspand vil sætte begrænsninger for genanvendelsen, lyder det fra de virksomheder, der skal bruge plasten igen.
Læs mere
30. april 2025
Deltag i Plastdagen 2025
Hvordan ruster du din virksomhed til en verden præget af nye risici, skiftende spilleregler og politisk uro? På Plastdagen får du både viden, perspektiver og inspiration til at handle. Læs mere og tilmeld dig her
Læs mere

9. april 2025
Her er de nominerede til Plastprisen 2025
Hvert år uddeler Plastindustrien Plastprisen til en person, virksomhed eller et projekt, der har gjort en særlig indsats for at fremme plastens udvikling og synlighed i Danmark. Nu har juryen udvalgt de fem nominerede, som Plastindustriens medlemmer skal stemme om.
Læs mere