Termoplastsektionens forårsmøde satte spot på automatisering
Hvordan kommer man i gang med automatisering? Hvad kan man konkret få ud af det – og hvor kan man hente støtte? Det var nogle af de centrale spørgsmål, da Plastindustriens Termoplastsektion holdt forårsmøde den 3. april med robotter, netværk og ny viden på programmet.

Dagen begyndte hos Teknologisk Institut i Odense, hvor deltagerne fik en introduktion til udviklingen inden for robotteknologi og automatisering – med særligt fokus på små og mellemstore produktionsvirksomheder. En lab-tour gav deltagerne mulighed for at se robotter i aktion og høre om deres konkrete anvendelser.
Undervejs delte faglig leder hos Teknologisk Institut Søren Peter Johansen ud af sin erfaring og understregede vigtigheden af at være nysgerrig og prøve teknologierne af i praksis:
– Sørg for at følge med i udviklingen, og afprøv teknologier løbende. Lad de medarbejdere, der er nysgerrige og interesserede drive processen. Er du i tvivl, så tag fat i os – vi vil gerne hjælpe, lød opfordringen.
6 råd til dig, der vil i gang
Søren Peter Johansen gav også deltagerne en række helt konkrete anbefalinger til, hvordan de kommer i gang med automatisering – uden nødvendigvis at investere stort fra starten:
- Gå i gang!
- Søg midler til at låne en robot: Få 125.000 kr. i tilskud via SMV:Digital
- Søg hjælp fra MADE
- Undersøg mulighederne via EDOcobot
- Deltag i netværk, fx DIRA’s netværk for slutbrugere – de første to gange er gratis
- Besøg konferencen Robotbraget den 8. maj og mød automationsbranchen – læs mere og tilmeld dig her
Indblik hos en global robotgigant
Herefter gik turen til Universal Robots/Teradyne Robotics, hvor deltagerne fik en introduktion til virksomhedens kollaborative robotter (cobots), som er fleksible robotarme, der kan arbejde side om side med mennesker uden afskærmning, og som anvendes bredt – blandt andet i plastbranchen.
Universal Robots sidder i dag på cirka 40 % af det globale marked for cobots, og besøget bød både på rundvisning i deres showroom og produktion samt en præsentation af virksomhedens samarbejde med Mobile Industrial Robots (MiR). Deres fleksible og brugervenlige cobots er udviklet med særligt SMV’er i tankerne, og besøget gav deltagerne konkrete idéer til, hvordan netop denne type automatisering kan bringes i spil i plastproduktion.
God stemning og fagligt netværk rundede dagen af
Dagen blev rundet af med burgere, ølsmagning god stemning på Anarkist Beer & Food Lab i Odense. Her var der rig mulighed for at netværke og drøfte dagens input med kolleger fra branchen – både dem, der allerede er i gang med automatisering, og dem, der står foran de første skridt.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål eller vil du høre mere om automatiseringsmuligheder, er du velkommen til at kontakte seniorkonsulent i Plastindustrien Anders Kildegaard Knudsen på mail akk@plast.dk eller tage fat i faglig leder fra Teknologisk Institut Søren Peter Johansen på mail spj@teknologisk.dk.
Billeder fra dagen:
Seneste nyheder
Aktuelt hos Plastindustrien

9. april 2025
Her er de nominerede til Plastprisen 2025
Hvert år uddeler Plastindustrien Plastprisen til en person, virksomhed eller et projekt, der har gjort en særlig indsats for at fremme plastens udvikling og synlighed i Danmark. Nu har juryen udvalgt de fem nominerede, som Plastindustriens medlemmer skal stemme om.
Læs mere
5. februar 2025
Stor investering skal accelerere cirkulær produktion
Med 125 millioner kroner i støtte skal danske virksomheder blive bedre til at genbruge og genanvende plast. Plastindustrien er med i indsatsen, der især skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at omstille sig til en mere bæredygtig fremtid.
Læs mere
27. januar 2025
Erhvervsminister Morten Bødskov besøgte Lynddahl i Ribe
Mandag besøgte erhvervsminister Morten Bødskov plastvirksomheden Lynddahl i Ribe. Her fik han en rundvisning på virksomheden, der blandt andet producerer haveslanger.
Læs mere