En ny LCA-rapport bekræfter, at cement co-processing af kompositter kan reducere CO2-udledning med op til 1 ton pr. ton behandlet affald. Europæiske industriorganisationer opfordrer nu EU til at anerkende processen som en genanvendelsesmetode.
En ny Life Cycle Assessment (LCA) rapport bestilt af ni brancheforeninger bekræfter, at cement co-processing af kompositter ved slutningen af deres livscyklus kan give en besparelse på op til 1 ton CO2 pr. ton behandlet affald sammenlignet med affaldsforbrænding. Dette understøtter tidligere udmeldinger fra europæiske industriorganisationer, som har peget på potentialet i denne metode til behandling af kompositmaterialer som vindmøllevinger og andre glasfiberforstærkede produkter.
Cement co-processing gør det muligt at udnytte affald fra kompositter, der ellers er vanskelige at genanvende på grund af deres komplekse sammensætning af polymermatrix og forstærkede fibre.
Metoden, som især er effektiv til glasfiberholdige kompositter, giver betydelige miljømæssige gevinster. Den reducerer CO2-udledningen både ved at undgå direkte affaldsforbrænding og ved at erstatte naturlige råmaterialer og fossile brændstoffer i cementproduktionen. Ifølge den nye rapport kan processen i gennemsnit spare 830 kg CO2 pr. ton affald, og besparelsen kan variere fra 560 til 1130 kg afhængigt af materialernes sammensætning.
Sidste år opfordrede syv europæiske industriorganisationer, herunder WindEurope, EuCIA og CEMBUREAU, EU’s beslutningstagere til at anerkende cement co-processing som en genanvendelsesmetode og støtte udbredelsen af teknologien gennem mere favorable reguleringer. Organisationerne fremhævede blandt andet, at metoden vil bidrage til dekarboniseringen af Europas byggesektor.
Brancheforeningerne bag rapporten opfordrer nu til, at cement co-processing formelt anerkendes som en genanvendelsesmetode for den mineralske fraktion i kompositter. Dette vil fremme en bredere anvendelse af teknologien og stimulere udviklingen af et mere bæredygtigt affaldsindsamlingssystem for kompositmaterialer.