Konference: Cirkulære plastemballager – sådan når vi i mål
Bliv opdateret af en række skarpe oplægsholdere på, hvordan vi kan blive endnu bedre til at skabe cirkulære plastemballager gennem design, sortering og fokus på kvalitet i genanvendelsen. Arrangementet afholdes den 28. april i forbindelse med LOOP-messen i København.
Den 28. april inviterer vi til konferencen ‘Cirkulære plastemballager – sådan når vi i mål’.
Arrangementet finder sted i forbindelse med LOOP – Waste To Resources – en ny messe, som finder sted den 27.-28. april i Lokomotivværkstedet i København.
Messen samler førende eksperter, virksomheder, myndigheder og startups til to dage med udstillinger, seminarer, inspiration og netværk på tværs af værdikæder, industrier og lande.
På konferencen sætter vi fokus på, hvordan cirkularitet kan skabes i nogle af de essentielle faser, som plastemballagen bevæger sig gennem.
LÆS OGSÅ: Medlemmer af Plastindustrien får udstillerrabat på LOOP
Program
09.30: Velkomst, Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien
Modul 1: Design af plastemballager med fokus på genanvendelse
I dette modul zoomer vi ind på vigtigheden af et intelligent produktdesign. Hvis ikke vi allerede tænker genanvendelse ind i dette led, besværligøres mulighederne for senere at kunne genanvende store mængder af plast i en høj kvalitet. Modulet indeholder konkrete eksempler på, hvordan forskellige virksomheder har grebet udfordringen an.
09.40: Sådan designer vi fremtidens fødevareemballage
Ksenija Garbacenka, Group Sustainability Manager, Plus Pack
Det er afgørende, at emballageløsninger designes bæredygtigt, så de kan genbruges eller genanvendes efter brug. Samtidig er det væsentligt at arbejde med kvaliteten af materialerne, så værdien bevares bedst muligt. Hør hvordan Plus Pack – med udgangspunkt i Plastindustriens Designguide – designer og udvikler nye cirkulære emballageløsninger til fødevarer.
10.10: Orkla’s bæredygtige emballageløsninger og vejen derhen
Trine Rubæk Olsen, Head of Business Development & Sustainability, Orkla
Orkla arbejder med at sikre mere bæredygtig emballager. Hør om konkrete resultater og eksempler på arbejdet, og bliv klogere på hvilke udfordringer, virksomheden stødt på – bl.a. ift. adgang til genanvendt plast, øget efterspørgsel på biobseret plast og den danske infrastruktur på indsamling, sortering og genanvendelse
…
Modul 2: Digitale vandmærker – fremtiden inden for sortering af plastemballage
Dette modul vil omhandle projektet ’Holy Grail 2.0’. I projektet testes digitale vandmærker som løsningen, der skal løfte sorteringen og genanvendelseskvaliteten. Bliv opdateret på teknologien og få et indblik i, hvilke fremtidsmuligheder ‘Holy Grail 2.0’ skaber.
10.40: Hvad er Holy Grail, og hvordan kan digitale vandmærker bidrage til genanvendelse af plastemballager?
Mogens Werge, CSR & Public Affairs Manager, MLDK
HolyGrail-projektet er et international udviklingsprojekt med mere end 150 deltagende brands, retailere og organisationer. Målet er at teste, hvordan brugen af digitale vandmærker på emballager kan sikre en højere kvalitet i affaldssorteringen. Ambitionen er, at vandmærketeknologien kan blive et væsentligt bidrag, når det udvidede producentansvar for emballager træder i kraft i 2025. Hør hvordan de digitale vandmærker fungerer, om resultaterne af den semi-industrielle test af teknologien gennemført på ARC i samarbejde med Københavns Kommune, og få en status på projektet.
11.10: Holy Grail 2.0 i praksis – resultater og erfaringer fra Københavns Kommunes testanlæg
Malene Møhl, Specialkonsulent, Københavns Kommune
Design til genanvendelse handler også om design til sortering. Efter fire måneders testperiode kan vi dele resultater for sortering baseret på digitale vandmærker med en prototype af Holy Grail teknologien. Oplægget vil introducere scanning- og vandmærkningsteknologien og dele erfaringer om teknologiens muligheder, samt projektets målsætninger fremadrettet.
11.40-12.00: Pause
…
Modul 3: Genanvendelse af plastemballager i høj kvalitet
Der sker en stor udvikling inden for sortering og genanvendelse af plast fra husholdningsaffaldet. En høj kvalitet i indsamling, sortering og genanvendelse kan give nye råvarer til emballager – både til fødevarer og ikke-fødevarer. Hør om de nyeste tendenser.
12:00: En systemisk tilgang til cirkularitet i fødevareemballage
Thomas Bak Thellesen, Senior Director Group Sustainability & External Affairs, Faerch
Faerch genanvender i dag hvad der svarer til 1,2 mia. PET-bakker årligt på virksomhedens anlæg i Holland. Det styrker den grønne omstilling på emballageområdet og sparer på CO2-kontoen. Hør om virksomhedens planer for at skalere genanvendelsesdivisionen til flere europæiske lande. Og bliv klogere på Faerch’s arbejde med at teste bl.a. kvalitet og materialeegenskaber i plastaffaldet fra adskillige markeder, hvilket skal danne grundlaget for skaleringen.
12:30: Husstandssorteret plast kan blive til et nyt kvalitetsprodukt
Franz Cuculiza, Buisness Director, Aage Vestergaard Larsen A/S
For få år siden var det ikke muligt at genanvende vores private plastaffald fra de danske husstande til ny emballage. I dag er reel genanvendelse af det danske husstandssorterede plast en realitet! Hør om et unikt værdikædesamarbejde, som har gjort det muligt at indsamle borgernes plastaffald og oparbejde det til en ny plastråvare i så høj kvalitet , at der kan laves plastprodukter af det genanvendte plast, som kan genanvendes igen og igen. Kort sagt kan plastemballagen fra borgerens skraldespand komme retur som en ny plastemballage!
13:00: Udvidet producentansvar på emballage – hvor står vi nu?
Christina Busk, miljøpolitisk chef, Plastindustrien
Cirkularitet skabes i alle de forskellige faser, som en plastemballage bevæger sig igennem i dets levetid. Kun ved at kigge på helhedsbilledet er det muligt at tale om reel cirkularitet af disse plastprodukter. Det udvidede producentansvar er en ”gamechanger,” som giver en unik mulighed for at få skabt en struktur, der er med til at sikre, at langt mere plastemballager i fremtiden bliver genbrugt og genanvendt. Hør hvor man står ift. producentansvaret, som træder i kraft i 2025, og hvordan fremtidsudsigterne ser ud.
13.20: Tak for i dag!
Forud for konferencen bliver det færdige program udsendt til alle deltagere.
Tilmelding:
Det er gratis at deltage i konferencen, og registrering foregår via nedenstående formular.
OBS: Husk samtidig at tilmelde dig som besøgende til LOOP (gratis).
FÅ det fulde programoverblik over LOOP-messens øvrige arrangementer her.