Reportage: Afslutningskonference baner vejen for nye genanvendelses-partnerskaber

Konferencen "Frihed til at vælge genanvendt plast" blev afholdt i Tivoli Friheden i Aarhus mandag den 7. oktober. Her gjorde partnerne status på det to-årige, netop afsluttede projekt "CIRKLA - Akademi for plastgenanvendelse". Projektet kommer fremover til at leve videre i regi af Aage Vestergaard Larsen A/S og Plastindustrien.

Mandag den 7. oktober blev konferencen ”Frihed til at vælge genanvendt plast” afholdt i Tivoli Friheden i Aarhus. Med fokus på samarbejde og partnerskaber satte konferencen et officielt punktum for det to-årige projekt ”CIRKLA – Akademi for plastgenanvendelse”. Her kan du se billeder og læse om højdepunkterne fra konferencen.

Del:

Der har været stor interesse for det to-årige projekt CIRKLA – Akademi for plastgenanvendelse siden dets opstart i 2017. Mandag den 7. oktober blev projektet rundet af med konferencen “Frihed til at vælge genanvendt plast” i Tivoli Friheden i Aarhus.

CIRKLA – Akademi for plastgenanvendelse er oprettet med støtte fra Industriens Fond, og bag initiativet står Plastindustrien, Aalborg Universitet, PlanMiljø og Aage Vestergaard Larsen A/S.

Afslutningskonferencen lagde op til videndeling og samarbejde. Fremmødte konferencedeltagere fik mulighed for at komme på speed-dates med danske genanvendelsesvirksomheder, og projektets partnere gjorde i løbet af dagen status på projektet.

Selvom projektet officielt har nået sin afrunding, kommer det ikke til at slutte i praksis. Plastgenanvendelseskurserne blive videreført i regi af Aage Vestergaard Larsen A/S, og de to netværk – Netværk for genanvendelse af plast og Forum for cirkulær plastemballage – kommer til at fortsætte hos Plastindustrien.

Massiv interesse for genanvendelse af plast

Med ventelister til flere af CIRKLA-kurserne – og mere end en fordobling af det forventede samlede deltagerantal – har CIRKLA – Akademi for plastgenanvendelse vist sig at være en stor succes.

I alt har 246 repræsentanter fra 177 forskellige danske virksomheder deltaget i plastgenanvendelseskurserne.

Et af projektets hovedformål er at skabe bedre rammer og muligheder for videndeling og erfaringsudvekling, når det kommer til genanvendelse af plast. Det var derfor et tema på afslutningskonferencen, hvor der var inkorporeret speed-dating sessioner. Her havde deltagerne mulighed for at stille spørgsmål og igangsætte fremtidige samarbejder med virksomhederne i Plastindustriens Genanvendelsessektion.

På konferencen kunne deltagere komme på speed-date med EPS Recycle, A.V. Pehrsson, Plastix A/S, Dansk Affaldsminimering ApS, RC Plast, Genplast og Aage Vestergaard Larsen A/S.

Speed-dates skal skabe varige partnerskaber

Rune Steffensen, produktionschef i EPS-Recycle, var repræsentant fra en af de genanvendelsesvirksomheder, som konferencens deltagere kunne komme på en speed-date med.

– Vi er her for at vise industrien, hvad vi går og arbejder med, og så håber vi da også på at møde nogle potentielle samarbejdspartnere, fortæller Rune Steffensen, produktionschef i EPS-Recycle.

Familie-virksomheden EPS-Recycle holder til i Thisted og arbejder med genanvendelse af EPS. I praksis foregår det ved, at virksomheden bl.a. indsamler fiskekasser af EPS, som de kværner og komprimerer til blokke af råvarematerialet PS, der kan anvendes i nye produkter.

EPS-Recycle har siden 2017 været medlem af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark, hvor de samarbejder om at oprette et nordjysk ressource-loop, der gør det muligt for kommunale genbrugspladser at afsætte EPS til regional genanvendelse.

Ønsker at genanvende restprodukter

En af de virksomheder, som deltog på konferencen for at få inspiration og mødes med genanvendelsesvirksomheder, var Stoko Plast A/S. Virksomheden producerer solskærme til lastbiler og leverer bl.a. solskærme til lastbilfabrikkerne DAF, MAN og Mercedes.

Steffen Clemmensen fra Stoko Plast A/S fortæller, at virksomheden netop nu er ved at undersøge muligheden for at genanvende deres restprodukt – plastafskæringer af PMMA. Han håber, at Stoko Plast A/S kan blive en del af et netværk, der kan idéudvikle om genanvendelse af bl.a. restprodukter:

– I takt med at de store lastbilproducenter bevæger sig i en grønnere retning, bliver vi som underleverandører nødt til at gøre det samme. Derfor er det aktuelt for os at deltage i en konference om genanvendelse af plast. Og så er vi generelt nysgerrige på, hvad der sker i industrien, fortæller Steffen Clemmensen fra Stoko Plast A/S.

Iværksættere vil med i genanvendelsesnetværk 

En række iværksættere og startup-virksomheder deltog også i speed-dating sessionerne. Blandt andre Flacon Denmark, der arbejder med at skabe et cirkulært kredsløb for plastflasker fra hotelbranchen. Virksomheden tilbyder en genbrugsservice, hvor hotellernes flasker med shampoo og sæbe indsamles, renses, genfyldes og leveres tilbage til hotellerne.

– Vi deltager i dag for at blive en del af et netværk, der arbejder med plastgenanvendelse. Vi håber også på, at vi kan etablere direkte kontakt til virksomheder, der arbejder med plastgenanvendelse, fortæller Martin Fischer Zokalj, project manager hos Flacon Denmark.

Alle dagens speeddating-sessioner var fyldt op. Der var endda behov for at udvide programmet med en ekstra session.

Den store interesse vidner om, at danske plastforbrugende virksomheder samt genanvendelsesvirksomheder har et bærende ønske om at etablere partnerskaber, som kommer til at række ud over CIRKLA’s officielle projektperiode.

Se billeder og læs tweets fra dagen her: