Producentansvar for emballage: Deadline udløbet – har du husket at registrere dig?

Fristen for at registrere sig under det udvidede producentansvaret for emballage udløb d. 31. august, men det er stadig lovpligtigt at tilmelde sig. Interessen for emnet kunne mærkes, da Plastindustrien holdt webinar d. 19. september.

Del:

Torsdag den 19. september afholdt Plastindustrien et webinar om det udvidede producentansvar for emballage. Over 70 deltagere fra medlemsvirksomheder var med for at høre mere om, hvornår og hvordan man er omfattet af reglerne. På webinaret præsenterede den kollektive ordning VANA reglerne og besvarede spørgsmål fra deltagerne.

Se webinaret

Alle deltagere i webinaret har fået tilsendt præsentation samt optagelsen af webinaret. Hvis du er medlem af Plastindustrien og ikke havde mulighed for at deltage i webinaret, kan du også få præsentation og optagelse tilsendt. Du skal blot kontakte miljøstudent Clara Stjärnqvist på cs@plast.dk.

Medlemmer af Plastindustrien kan få optagelsen og præsentationen fra webinaret d. 19. september tilsendt.

Manglende registrering kan blive dyrt

Selvom fristen er overskredet, er det vigtigt at få registreret sig hos Dansk Producentansvar (DPA) og indberette de forventede emballagemængder for 2024.

Indtil nu har kun ca. 5.000 virksomheder tilmeldt sig, hvilket er langt færre, end man vurderer, der er omfattet af reglerne. Det betyder, at dem, som er tilmeldt, skal dække hele regningen for behandlingen af emballageaffaldet, som løber op i ca. 2,3 mia. kroner. De virksomheder, der endnu ikke har tilmeldt sig, risikerer til gengæld bøder.

Det er derfor vigtigt at undersøge, om jeres virksomhed er omfattet af de nye regler, da de træder i kraft fra 1. oktober 2025.

Er din virksomhed omfattet?

Hovedreglen er, at producentansvaret påhviler den virksomhed, der først:

  1. Tilgængeliggør emballage eller emballerede produkter med eget varemærke på det danske marked
  2. Fremstiller generisk emballage
  3. Sælger emballage til mikrovirksomheder

Få hjælp gennem kollektivordningen VANA

Hvis jeres virksomhed mangler at registrere sig, kan I stadig få hjælp til at opfylde kravene. Det kan bl.a. ske gennem den kollektive ordning VANA.

Læs mere om reglerne og tilmelding:
Miljøstyrelsen – producentansvar for emballage

VANA’s FAQ om producentansvar

Tilmelding hos Dansk Producentansvar