Plastindustrien deltog i Folkemødet

Igen i år deltog Plastindustriens sekretariat i Folkemødet på Bornholm. Folkemødet bød på flere debatter om plastsortering, genanvendelse og design – og branchens uddannelser blev vist frem for de unge mennesker.

Del:

På årets folkemøde på Bornholm var Plastindustrien fredag d. 14. juni repræsenteret på flere forskellige scener for at deltage i debatter og samtaler om plast og plastrelaterede emner.

Podcast med Plastic Change

Plastindustriens adm. direktør, Thomas Drustrup, deltog i en podcast med strategisk direktør for Plastic Change, Anne Aittomaki. Podcasten handlede om behovet for international lovgivning på plastområdet og optagelsen fandt sted på Skonnerten Freia, der til lejligheden lå fortøjet i Allinge Havn.

Samtalen bliver en del af podcastserien Plast tur/retur, der er produceret af Seniorforsker, Nanna B. Hartmann og støttet af Carlsbergfondet. Podcasten ventes at udkomme i løbet af sommeren.

Thomas Drustrup, adm. direktør, Plastindustrien i samtale med Anne Aittomaki, strategisk direktør, Plastic Change og Nanna B. Hartmann, DTU.

Debat om affaldssortering

Miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, var inviteret med i en debat om affaldssortering sammen med Lykke Margot Ricard, lektor i Bæredygtig Innovation og Teknologi ved Syddansk Universitet, Thomas Møller Nielsen, næstformand Brancheforeningen Cirkulær samt Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand, Stop Spild af Mad.

Debatten kredsede blandt andet om ulemperne ved robotsortering sammenlignet med kildesorteringen, som i højere grad giver en bedre kvalitet i den genanvendte plast.

Debatten blev styret af journalist Sune Holst fra Syddansk Universitet og tiltrak mange interesserede tilhørere.

Der var debat om affaldssortering i TECH-teltet fredag eftermiddag.

Solbriller på Ungdommens Plads

For at skabe opmærksomhed omkring branchens uddannelser havde Plastindustrien og Videnscenter for Håndværk og Design tilrettelagt en daglig workshop, tre dage i træk, på Ungdommens Plads. Her kunne gæsterne samle deres egne solbriller og få dem med hjem. I alt 1000 gæster kunne gå derfra med nye karakteristiske briller og ny viden om plast.

Der var trængsel for at få et par solbriller på Ungdommens Plads.

 

Disse fire piger var blandt de mange unge, der fik et par solbriller med hjem.

Solbrille-workshoppen var inspireret af den som plastmager- og værktøjsmageruddannelserne afholdt på Skills-messen i Roskilde i april. Læs mere om den her: https://plast.dk/solbriller

Solbrillerne var også en populær aktivitet på Folkemødet og en kærkommen lejlighed til at tale med de unge mennesker om uddannelsesmulighederne i branchen.

Bornholmsk kunsthåndværk og plast

Seniorkonsulent Rasmus Grusgaard, Plastindustrien deltog i debatten om plast i kunsthåndværk.

Bornholms Regionskommune arrangerede igen i år flere debatter om lokale, bornholmske emner i “Bornholmerhuset” i Allinge. Seniorkonsulent Rasmus Grusgaard deltog i en debat om betydningen af lokalt kunsthåndværk og mulighederne for at lade plast spille en større rolle inden for dét område.

Kunsthåndværk er ofte karakteriseret ved, at det har taget lang tid at lave og at det er fremstillet ved hjælp af simple processer. Plast er derimod hurtigt at producere, men det kræver ofte større maskiner og produktionsformer. Debatten kredsede derfor om det dilemma, der opstår, når plasten finder vej ind i kunsthåndværkets verden.

Cirkulær økonomi i detailhandlen

Debatten tog fat i flere af dilemmaerne forbundet med cirkulær økonomi i detailhandlen.

Den sidste debat handlede om muligheden for en cirkulær økonomi i detailhandlen, og de udfordringer det kan føre med sig.

Foruden Christina Busk fra Plastindustrien bestod panelet i debatten af Jesper Preuss Justesen, BOFA, Bornholms Affaldsbehandling og Adam Engberg Johannsen, klimastrategisk projektleder, COOP.