Plastemballage skal i højere grad produceres af genanvendt plast i fremtiden, fremstiller EU-Kommissionen i et nyt udspil. Det er et ambitiøst skridt i den rigtige retning – som også stiller store krav til hele den cirkulære værdikæde.
EU-Kommissionen vil snart præsentere et udspil til nye regler for, at der fremover skal bruges mere genanvendt plast til at producere nye plastemballager, skriver en række danske medier (Information.dk, Børsen.dk m.fl.) på baggrund af en pressemeddelelse med Via Ritzau den 29. november.
– Vi er meget glade for, at der stilles politiske krav om design til genanvendelse og brug af genanvendt plast i emballager i fremtiden. Vores virksomheder arbejder allerede i den retning, og det er den eneste vej frem, fortæller Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Store krav til værdikæden
Der er dog ikke nogen simpel vej til målet om mere genanvendt plast i fremtidens emballager, påpeger miljøpolitisk Christina Busk.
– Hvis vi nogensinde skal have det til at lykkes, at vores virksomheder kan bruge så meget genanvendt plast, som de kommende regler sandsynligvis vil forskrive, så kræver det en stærk indsats og et stort samarbejde i samtlige led i den cirkulære kæde. Fra design til genanvendelse, køb af de grønne emballager, indsamling ved forbrugere, sorteringsanlæg til genanvendelsesvirksomhederne.
Det er desuden essentielt, at alle led – fra produktion til genanvendelse – har en stærkt fokus på kvalitet, fastslår miljøpolitisk chef Christina Busk:
– Der er ikke plads til, at ét led i kæden ikke gør sig umage. Det bliver nødvendigt med cirkulære samarbejder og ikke mindst store investeringer.
Design til genbrug og genanvendelse
– Vi er netop nu i gang med at revidere vores designguide for genbrug og genanvendelse af plastemballager med stærkt input og stort engagement fra mange aktører i hele værdikæden, som alle fokuserer på faglighed og har et højt ambitionsniveau for den cirkulære plastemballage i Danmark. Så viljen er der, og vi er godt på vej, fortæller miljøpolitisk chef Christina Busk.
Som en del af designguidens revidering er der et øget fokus på genbrugelige plastemballager.
– Det er vigtigt at huske, at plast også kan være et fint genbrugeligt materialevalg. Her skal vi have infrastrukturen til at hænge langt bedre sammen, så det sikres, at mange flere emballager bliver brugt igen og igen og igen og igen. Det skal nemlig kunne betale sig samlet set i det lange løb at genbruge både for miljøet og klimaet.
Den reviderede udgave af designguiden udkommer i starten af 2023.