Genbrug vs. genanvendelse – hvad forskellen?
På denne side kan du blive klogere på, hvad det vil sige, når et plastprodukt kan genbruges, og hvad det egentlig betyder, når man sender sit plastaffald til genanvendelse.
I forbindelse med brugen og affaldshåndteringen af plast, bliver der brugt ord som genbrug og genanvendelse. Det er dog ikke altid helt klart, hvad forskellen på de to er.
Genbrug versus genanvendelse
Genbrug betyder at bruge en genstand eller et produkt flere gange, uden at ændre det væsentligt; enten ved at bruge den flere gange til dens oprindelige funktion (eks. en kaffekop, der vaskes og bruges igen) eller ved at finde alternative anvendelser og dermed forlænge dens levetid. Dvs. genbrug sker, inden produktet bliver til affald og betyder, at det kan bruges flere gange1.
Genanvendelse betyder at omdanne plastmaterialet til nye råvare, som derefter kan bruges i produktionen af nye produkter igen. Det sker ofte ved at materialet sorteres, vaskes, schreddes, smeltes og ekstruderes til nye pellets. Et eksempel på genanvendelse kan være, når vi har købt en madvare i en plastemballage, som smides i plastcontaineren. Denne emballage vil derefter blive sorteret, vasket og genanvendt til en råvare, der kan bruges i ny produktion. Det kaldes ikke genanvendelse, når plastmaterialet bruges til energiudnyttelse1.
Forskellige genanvendelsesmetoder
Behandlingen af plastmaterialet kan ske på flere forskellige måder. Overordnet set opdeler man det i mekanisk og kemisk genanvendelse.
Mekanisk genanvendelse dækker over processer med det tilfælles, at plastens molekylestruktur fastholdes. Plastaffaldet sorteres og deles i mindre stykker ved f.eks. neddeling eller knusning. Derefter vaskes det (i nogle tilfælde) og omsmeltes til granulat, der kan bruges til nye produkter. Denne form for genanvendelse er den mest udbredte form1.
Kemisk genanvendelse er processer, hvor plastens molekylesammensætning bliver ændret. Det kan f.eks. være ved en pyrolyseproces, hvor plasten opvarmes uden ilt til stede. Det iltfattige miljø gør, at plasten ikke brænder, men i stedet bliver til olie, der ligesom råolie kan raffineres til nye produkter2.
Det diskuteres fortsat i EU, hvorledes kemisk genanvendelse defineres ift. genanvendt indhold. Kemisk genanvendelse kan være et supplement til den mekaniske genanvendelse, men skal ikke ses som en substitution. Den kan være en løsning for plastaffald, der ikke kan genanvendes mekanisk, herunder også det plast, som ikke kan designes til mekanisk genanvendelse.
Affaldshierarkiet med fokus på kvalitet af genanvendt plast
Både på EU-niveau og i Danmark benyttes der et affaldshierarki til at prioritere behandlingen af affaldet for at få det bedste miljømæssige resultat.
Forebyggelse rangeres højest, genbrug skal prioriteres over genanvendelse og genanvendelse over energiudnyttelse og bortskaffelse. I Plastindustriens designguide er der udviklet et udvidet hierarki (med IDA og Ellen Mac Arthur som parter) ved at sætte fokus på, at genanvendt materiale kan have forskellige kvaliteter. Der er f.eks. meget højere krav til kvaliteten på det genanvendte plast, der skal bruges til ny emballage end det, der skal bruges i vejstolper. Det er derfor vigtigt at inkludere en graduering inden for genanvendelse for at fremme højkvalitetsgenanvendelse4.
Affaldshierarkiet
Figur 1: Det udvidede affaldshierarki. Kilde: Designguiden 2023
Det cirkulære og spirale genanvendelsesprincip
Ved at rangere genanvendelighedskvaliteten åbner det også op for at kigge på to forskellige genanvendelsesprincipper. I Plastindustrien har vi sammen med flere aktører fra plastbranchen udarbejdet en designguide, som skal fremme at endnu mere plastemballage fra begyndelsen er designet, så det er nemt at genbruge og genanvende. I guiden præsenteres det cirkulære og det spirale genanvendelsesprincip4.
For det cirkulære genanvendelsesprincip gælder det, at det genanvendte plast kan bruges i samme type produkt som den originale form. F.eks. en kødbakke bliver til en kødbakke eller en shampooflaske bliver en shampooflaske. Plastens egenskaber bliver dermed bevaret og rangeres som højkvalitetsgenanvendelse i det udvidede affaldshierarki.
Det cirkulære genanvendelsesprincip
Figur 2: Det cirkulære genanvendelsesprincip. Kilde: Designguiden 2023
Plastproduktet designes til genanvendelse og bliver efter anvendelse indsamlet og sorteret så produktet kan mekanisk genanvendes. Den nye råvare kan så bruges igen i samme type emballage. Kilde: Designguide 2023
Når plasten ikke kan genanvendes til samme type produkt, forlader materialet den cirkulære cyklus. I det tilfælde kan plasten genanvendes efter det spirale genanvendelsesprincip. Under denne proces vil der ske et kvalitetstab, da man vil gå fra at have et produkt med specifikke egenskaber til et produkt med mere generelle egenskaber. F.eks. bliver en kødbakke til en malingspand. Det er inden for dette princip, at den kemiske genanvendelse som sidste led kan være en god supplering til den mekaniske genanvendelse.
Det spirale genanvendelsesprincip
Figur 3: Det spirale genanvendelsesprincip. Kilde: Designguiden 2023
Plastmaterialet forlader den cirkulære cyklus og mister sporbarhed og evt. også egenskaber. Herfra kan materialet bruges i produkter, hvor kravene om kvalitet er mindre eller sendes til videre kemisk behandling eller energiudnyttelse. Kilde: Designguide 2023.
Referencer
Har du spørgsmål, så kontakt:
+45 2949 4564 | +45 3330 8630
Kontakt Christina for viden om:
Regulering, miljøpolitik, cirkulær økonomi, kemi, affald, Genanvendelsessektionen
Mere om genanvendelse
Find mere viden om genanvendelse af plast på vores andre sider.