Cirkulær økonomi er vejen frem

Her på siden kan du læse om, hvordan plast kan anvendes på ansvarlig vis, så vi passer på klodens ressourcer.

Vi skal passe på klodens ressourcer, så de planetære grænser ikke overskrides på samme måde, som de bliver i dag. I Danmark har vi opbrugt vores andel af klodens ressourcer allerede i midten af marts måned. Det er et enormt forbrug, som skal minimeres.

Vi kan blandt andet passe på klodens ressourcer ved at sørge for, at de produkter, der producerer, kan leve i lang tid, repareres, anvendes til mange formål, designes til adskillelse og i sidste ende kan genanvendes.

Plast kan både være en del af udfordring og en del af løsningen på fremtidens ressourceknaphed. Plast som materiale kan eksempelvis i nogle tilfælde substituere andre materialetyper, der har en tungere miljøprofil eksempelvis i forhold til energiforbruget.

Cirkulær økonomi illustreret

Cirkulær Økonomi Ellen

Diagram over plast i en cirkulær økonomi. De forskellige muligheder for genanvendelse af produktet, forøgelse af levetid og yderligere udnyttelse af ressourcen, samt hierarkiet (genanvendelse, forbrænding og deponi) er visualiseret. Kilde: Ellen MacArthur Foundation.

Plast anvendes i mange af de sektorer, der, jf. analyser foretaget af Ellen MacArthur Foundation, er udpeget til at have størst potentiale i forbindelse med cirkulær økonomi.

Det er eksempelvis inden for byggesektoren, hvor genbrug og genanvendelse (i høj kvalitet) af komponenter og materialer er en relevant dagsorden.

Inden for maskinindustrisektoren vil genfremstilling og nye forretningsmodeller (eks. baseret på servicekontrakter og returlogistik) være i fokus, hvor plast kan være materialet, der muliggør løsningerne.

Og endeligt kan brugen af ny teknologi inden for plastbranchen, så som 3D-print, være med til at skabe innovative og nytænkende løsninger, der er essentielle i den cirkulære økonomi, når produkter skal levetidsforlænges med reservedele eller lignende.

I Danmark er vi meget lidt cirkulære

I 2023 udkom The Circularity Gap Report – Denmark, som præsenterer Danmarks cirkularitet. Rapporten er udarbejdet af et samarbejde mellem Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), Dansk Industri (DI), Industrien fond, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Dansk Design Center (DDC), Teknologisk Institut, og Lifestyle & Design Cluster.

Rapporten giver et overblik over Danmarks ressourceforbrug samt procentdelen af ressourcerne, som bliver cirkuleret tilbage i samfundet. I følge undersøgelsen bruger hver dansker i gennemsnit 24,5 ton ny materiale hvert år. Den opgøres af, hvad man vil kalde et materiale-fodaftryk. Tallet er en del højere end gennemsnittet for hele EU, som er på 17,8 ton pr. år.  Dog er begge disse estimater meget højere end de 8 ton pr. person pr. år, man mener er et “bæredygtigt” fodaftryk, hvis vi vil forblive inden for dem. Derudover konkluderes der også, at vi i Danmark kun er 4 % cirkulære. Disse konklusioner bliver fulgt af flere konkrete indsatser bl.a. inden for byggeindustrien, som kan være med til at sænke danskerne fodaftryk samt hæve Danmarks cirkularitet.

Læs meget mere om rapporten her.

Mere information

Læs mere om plast i den cirkulære økonomi her:

Har du spørgsmål, så kontakt:

+45 2949 4564 | +45 3330 8630

Send email til Christina

Kontakt Christina for viden om:
Regulering, miljøpolitik, cirkulær økonomi, kemi, affald, Genanvendelsessektionen