Sådan laver du solbriller

Er du klar til at lave dine helt egne solbriller? På Skills 2024 kan du prøve det og samtidig lære mere om to spændende uddannelser inden for plastproduktion. Det handler om at blive Værktøjsmager og Plastmager – de hjælper med at lave alt muligt fedt i plast, inklusiv solbriller!

Del:

Sådan gør man

  • Start med designet: Brug et computerprogram til at designe dine solbriller. Et godt og gratis valg er Fusion360. Her kan du lege med dit design og se det i 3D på skærmen.
Solbriller i CAD computerprogram
  • Test dit design med 3D Print: Når du er glad for dit design, kan du 3D printe en model for at se, hvordan de ser ud i virkeligheden. Vores er hvide, da mange 3D printere af typen SLS bruger hvidt plast. Du kan bestille din 3D printede model online fra sider som https://damvig.dk og https://www.davinci.dk/
3D printede solbriller
  • Lav en støbeform: Når du er tilfreds med dit 3D print, er det tid til at lave en støbeform. Denne form er nødvendig for at lave rigtige solbriller i plast ved hjælp af en maskine kaldet en sprøjtestøbemaskine. En Værktøjsmager hjælper med at designe denne form i det samme computerprogram som vi brugte til at designe brillen. Det er den grå ‘klump’ hvor du måske kan fornemme at der er briller inden i 😊
Sprøjtestøbeværktøj i CAD computerprogram
  • Fremstilling af formen i metal: En Værktøjsmager vil også lave selve metalformen, som dine solbriller vil blive støbt i. Denne form passer ind i sprøjtestøbemaskinen og har et hulrum formet som dine solbriller, se ved den røde pil. Der er mange virksomheder, der har sprøjtestøbemaskiner og kan hjælpe med sprøjtestøbning, se en liste her. Formen til solbrillerne er lavet af virksomheden Idé-Pro.
Støbeform inden i støbemaskine
  • Støb solbrillerne: Nu er det tid til at støbe dine solbriller. En Plastmager, som er ekspert i at lave ting i plast, styrer sprøjtestøbemaskinen og sikrer, at plasten bliver sprøjtet ind i formen korrekt. Plastmageren kan også tilføje farver, så dine solbriller får det udseende, du ønsker. Brillerne bliver støbt på en sprøjtestøbemaskine fra Arburg.
Forskellige farver til solbriller
  • Samling og finpudsning: Når solbrillerne er støbt, skal de samles og have monteret glas. Vores er lette at samle da designere har lavet et hængsel som er en del af brillen. Så sparer vi noget metal.
Dele til solbriller, der er støbt og skal samles.
  • Og voila! Du har nu designet og fremstillet dine helt egne solbriller. Hvad synes du om dem?
Plastmager med solbriller. Nice.

Hvis du synes, det lyder spændende at arbejde med at lave ting i plast, kan du læse mere om uddannelserne til Værktøjsmager og Plastmager. Hvem ved, måske er det starten på din fremtidige karriere! Se på disse link: blivværktøjsmager.dk og blivplastmager.dk

 

OBS: Hvis dine solbriller desværre bliver ødelagt og ikke længere kan bruges, er disse solbriller designet til at kunne skilles ad, så plastkomponenterne nemt kan genanvendes. Når tiden er kommet til at sige farvel, kan du altså sikre, at dele af dine solbriller får et nyt liv ved at plasten bliver omdannet til noget nyt. Dette lille skridt mod genbrug er ikke kun godt for miljøet, men det hjælper også med at mindske affald og bevare ressourcer. Ved at genbruge bidrager du aktivt til en mere bæredygtig fremtid!

Her kan du se nogle billeder fra  Skills 2024: