Engangsplastdirektivet

EU’s direktiv om reduktion af visse engangsplastprodukters miljøpåvirkning, trådte i kraft i 2019. Læs om engangsplastdirektivet her.

EU’s engangsplastdirektiv trådte i kraft i 2019. Direktivet er især rettet på at mindske mængden af engangsprodukter, der ofte ender i naturen og havet. Derfor er en række engangsplastprodukter siden 2021 blevet udfaset fra supermarkeder og take-away restauranter.

Det drejer sig om produkterne: vatpinde, sugerør, engangsbestik, ballonpinde, tallerkner, rørepinde, produkter af oxo-nedbrydeligt plast, drikkebægre i EPS, drikkebeholdere i EPS og fødevarebeholdere i EPS.

Hvad er engangsplastdirektivet?

Engangsplast-direktivet, som også er benævnt SUP-direktivet (Single-Use-Plastics), har til formål at reducere forbrug af engangsprodukter af plast, såvel som mængden af plastaffald henkastet i vores omgivelser.

Direktivets andre virkemidler

Udover at lave et forbud på flere engangsplastprodukter benytter direktivet sig også af andre virkemidler.

Forbrugsreduktion: Der er sat et mål om at reducere brugen af fødevarebeholdere og drikkebægre, som er beregnet til umiddelbar fortæring enten på salgsstedet eller som takeaway, med 50 % i senest 2026.

Produktkrav: Der er sat krav til at drikkeflasker, hvor hovedkomponenten er PET, fra 2025 skal bestå af mindst 25 % genanvendt indhold, og 30 % genanvendt indhold i 2030.

Hvordan beregnes genanvendt indhold?

Reglerne for hvordan det genanvendte indhold skal beregnes er for nyligt blevet fastsat i engangsplastdirektivet. Her gælder det at genanvendt materiale defineres som post-forbruger plastaffald. Post-consumer defineres som plastprodukter, som er blevet solgt og efter brug blevet sendt til genanvendelse. Det er på nuværende tidspunkt kun plastaffald, der mekanisk genanvendes, som tælles med. Det er endnu ikke defineret, hvordan det kemisk genanvendte materiale tæller med i andelen af genanvendt indhold.

Andelen af genanvendt indhold i drikkeflaskerne, skal beregnes ved at dividere vægten af genanvendt plast, der anvendes i markedsførte drikkeflasker, med vægten af alle drikkeflasker, der markedsføres. En drikkeflaske består af selve kroppen, låg og etiketten.

Du kan finde EU-rapporten om reglerne på EU’s hjemmeside.

Mærkningskrav: På flere forskellige produkttyper er det sat et mærkningskrav. Dette betyder at produkterne skal være mærket med den korrekte form for bortskaffelse.

Særskilt indsamling: Der er sat et mål om at 77 % af alle drikkeflasker op til 3 liter skal indsamles til genanvendelse i 2025 og 90 % skal indsamles til genanvendelse i 2029. Målet i 2029 svarer til hvis alle medlemslande i EU indførte et pantsystem.

Oplysningstiltag: På de fleste af produkterne gælder der, at man vil indføre et oplysningstiltag for at oplyse om konsekvenserne ved at smide plastaffaldet forkert ud.

Udvidet producentansvar: Som en del af det udvidet producentansvar, skal producenterne af engangsplastprodukter afholde udgifter til oplysningstiltag, indsamling af affald og oprydning af henkastet affald. I 2023 trådte et producentansvar i kraft for tobaksprodukter med filtre. Fra d. 1. juli 2025 gælder producentansvaret for mange flere produkter. Læs mere her.

Relateret indhold

Find mere viden om plastemballage.

Designguide for genbrug og genanvendelse

Emballageforordningen

Engangsplastdirektivet

Fødevarekontakt og plast

Greenwashing

Plast og mærker

Plastemballage og madspild

Plastflasker og drikkevand

Producentansvar for emballage