Plastindustrien: Forbrugerne er chanceløse på Temu
Plastindustrien er enig med Forbrugerrådet TÆNK. Det er for risikabelt for forbrugerne at handle på webshops fra lande uden for EU, eksempelvis Temu.

1
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, taler med TV 2 NEWS om risikoen ved at handle på webshops fra lande uden for EU.
Når danske forbrugere handler på webshops fra lande uden for EU, kan det være svært at gennemskue om produkterne indeholder skadelig kemi. Ved visse kemiske stoffer er det nemlig forbrugernes eget ansvar, at undersøge, hvad produktet indeholder og ved andre stoffer ligger ansvaret hos forhandleren og dermed den enkelte webshop. Derfor er forbrugerne sat i en umulig situation, siger miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk.
– Forbrugerne er chanceløse. For det er reelt set umuligt at gennemskue, hvad produkterne indeholder. Danske og europæiske virksomheder er underlagt meget strenge regler gennem EU’s kemi- og legetøjslovgivning. Men når man handler på webshops fra lande uden for EU er man i princippet på egen hånd. Og det er de færreste forbrugere, der har forudsætningerne for at gennemskue, hvad produkterne er lavet af, siger hun.
Opfordrer til forsigtighed
Ifølge miljøstyrelsen sker mere end 10% af danskernes nethandel på webshops fra lande uden for EU. Problemet med webshops med base i for eksempel Kina, USA eller Japan er, at de kan have andre kemiregler, end dem vi har i Danmark EU. Derfor kan eksempelvis legetøj indeholde kemikalier, der er forbudt at bruge indenfor EU.
Plastindustrien opfordrer derfor forbrugerne til at være opmærksomme på risikoen for at købe varer, der indeholder skadelig kemi eller ikke lever op til europæiske regler for produktsikkerhed.
– Vi anbefaler, at man undersøger, om webshoppen ligger i EU. Man kan for eksempel undersøge prisen. Hvis den er meget lav, kan det skyldes, at webshoppen ligger uden for EU. Og så skal man være særligt opmærksom, når man køber ting til børn. Særligt ved produkter, der har kontakt til huden i længere tid, siger Christina Busk.
Hvordan reguleres kemi i plast?
På denne side kan du få et overblik over, hvordan kemi i plast reguleres, hvad forskellen er på risiko og fare samt, hvad forsigtighedsprincippet går ud på.
Har du spørgsmål, så kontakt:
+45 2024 3718 | +45 3330 8630
Kontakt Martin for viden om:
Pressehåndtering, nyhedsovervågning, medieaftaler, Maskin- og værktøjssektionen
Seneste nyheder
Aktuelt hos Plastindustrien
27. juni 2025
Det er nu, vi skal have en global plasttraktat
Til august mødes verdens lande igen, denne gang i Genève, for at genoptage forhandlingerne om en global plasttraktat. Det er et vigtigt og historisk øjeblik. Det haster med at styrke de internationale rammer for, hvordan vi bruger og håndterer plast. Og det er nu, det skal afgøres, hvad traktaten egentlig skal rumme – og hvad man kan blive enige om.
Læs mere
25. juni 2025
Plastindustrien samler branchen på HI-messen 2025
14 virksomheder deltager på Plastindustriens fællesstand, når HI-messen finder sted i efteråret. Kig forbi hal K og få indblik i branchens mange løsninger og kompetencer – og mød kolleger fra hele plastindustrien. Medlemmer af Plastindustrien kan få gratis adgang.
Læs mere

24. juni 2025
Bliv en del af EuroSkills 2025
Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse som plastmager eller værktøjsmager. Det budskab sætter Plastindustrien fokus på, når EuroSkills 2025 indtager Herning i september – Danmarks største uddannelsesevent nogensinde. Din virksomhed kan blive sponsor og være med til at tiltrække næste generation af faglærte.
Læs mere