Plastic – en del af vores fortid, nutid og fremtid

I anledning af Plastindustriens 60-års jubilæum i 2007 udgav vi bogen ’Plasten og danskerne’. Bogen fortæller, hvad plastic har gjort for danskerne og om nogle af de danskere, der var drivkraft bag plastindustriens fremvækst. Læs den nederst på siden – og se udpluk herunder.

Del:

Det er svært at forestille sig en verden uden plastic. Vi klæder os i plast, sover på plast, opbevarer og tilbereder vores mad i plast. Vi omgiver os med plastic i boligen, transporterer os i plast, lader os underholde og får hjælp af plastic, når vi bliver syge.

Sådan har det bare ikke altid været.

Begyndelsen til plastmaterialet 1890-1940

Da danskerne første gang stødte på plastic i form af knapper, kamme og sæbeetuier, kunne ingen ane den store betydning, det nye materiale senere skulle få.

Historien om den danske plastindustri tager sin begyndelse kort efter år 1900, og efter en vanskelig start kommer der for alvor gang i produktionen af plastic i 1930’erne.

Plastic Fantastic: Det store gennembrud 1945-1973

1950’erne og 1960’erne er guldalderen i den tidlige danske plastindustri. Der eksperimenteres, støbes og presses over hele landet, og verden ligger åben for alle med en god ide og en masse energi.

Mange af nutidens store plastvirksomheder ser dagens lys i denne periode.

Verden vokser 1973-2007

Årene fra 1970 og frem til i dag kan sammenfattes i et enkelt ord: Vækst. Den danske plastindustri professionaliseres, og virksomhederne begiver sig for alvor ud i den store verden, hvor alle sejl må sættes til, hvis man skal klare sig i den benhårde konkurrence.

Uden mennesker – ingen plastic

Uden mennesker – ingen plastic. Så enkelt kan det siges! Plastic som materiale opstår ikke af sig selv i naturen, men fremstilles ved kemiske processer i store anlæg. Og plastindustrien – med alle dens virksomheder og tusindvis af vidt forskellige produkter – er et resultat af mange menneskers nysgerrighed, foretagsomhed og iderigdom.

Dansk plastic i den store verden

Den store vide verden er langt fra ukendt territorium for den danske plastindustri. Siden de tidligste plastår har virksomhederne opsøgt markeder for deres varer uden for landets grænser.

I jagten på markedsandele eller produktionsfordele har mange virksomheder taget springet og etableret produktion i udlandet.

Fremtidens produkter i plastic

Solceller der virker i gråvejr, og medicin der selv finder vej til kroppens sygdomsramte celler. Det er blot nogle af de anvendelser, hvor vi i fremtiden kan vente at finde avancerede plastmaterialer.

Der forskes i dag intensivt i at udvikle og udnytte plastens mange muligheder inden for alt fra de mest basale hverdagsprodukter til avanceret teknologi.

Forening på forkant – brancheforeningens historie

Plastindustrien i Danmark var den første erhvervsforening, der samlede branche- og arbejdsgiverspørgsmål under samme hat

Foreningen er stadig blandt pionererne, når det gælder myndighedssamarbejde om for eksempel miljøspørgsmål.