Stor sejr i EU for NGO: Vil stoppe rederier i at eksportere plastaffald

Plast i medierne
Del:

NGO’en Plastic Change har i flere år kæmpet for at stoppe rederiers transport af plastaffald til lande udenfor EU, som ikke kan håndtere affaldet – blandt andet det danske rederi Mærsk. I dag vandt man en stor sejr i EU. Flere tusind underskrivere har allerede tilkendegivet, at de støtter op om NGO’en om Plastic Changes kamp for at stoppe det danske rederi Mærsk i transport af plastaffald til lande udenfor EU.

Den 1. december kom Plastic Change et skridt nærmere deres politiske målsætning. Dette skyldes at EU’s Miljøudvalg stemte for et forslag til revision af EU’s affaldsforordning. En af de centrale elementer i forslaget er et totalt forbud mod eksport af plastaffald ud af EU. Hvis eksportforbuddet bliver en realitet, vil det være en store både social og miljømæssig sejr for plasticchange.

Revisionen af EU’s affaldsforordning sker på baggrund af Barselkonventionen, som i starten af 2021 blev udvidet til at omfatte et forbud mod eksport af farligt plastaffald og normalt plastaffald, som er svært at genanvende. Dette glæder for EU’s medlemslande til lande der i overvejende i det globale syd.