Lærlinge tester affaldsløsning til Roskilde Festival
I bragende solskin og blandt tusindvis af glade festivalgæster inviterede Plastindustrien medlemmer med på Roskilde Festival for at se et nyt affaldsinitiativ udviklet af værktøjsmagerlærlinge. Løsningen gør det lettere at sortere affald på festivalen – og giver samtidig synlighed til nogle af de faglærte kompetencer, branchen har brug for.

En flok innovative værktøjsmagerlærlinge tester i disse dage en ny type poseholder, der skal gøre det nemmere for festivalgæster at sortere affald i campområdet på Roskilde Festival. Prototyperne er udviklet gennem et innovationsforløb på Skive College med bidrag fra virksomhederne Idé-Pro og Kapacitet. Lige nu bliver løsningerne afprøvet direkte på festivalen – i tæt samspil med Roskilde Festivals iværksætterprojekt Det Cirkulære Laboratorium.
Stof til eftertanke
Onsdag fik Plastindustriens medlemmer mulighed for at se affaldsløsningen i praksis. Dagens program bød på en guidet rundvisning på festivalpladsen, oplæg fra festivalen og en snak med lærlingene, som fremviste deres prototyper.
– Det er inspirerende at være med i dag, jeg er positivt overrasket over de faglige indlæg – og workshoppen gav stof til eftertanke. Initiativet med poseholderen er spændende og rummer klart potentiale – der er selvfølgelig nogle detaljer, der skal justeres, men det er en del af processen, sagde direktør i WibaTech Jesper Skaarup, der sidst var på Roskilde Festival helt tilbage i 1971.

Faglig stolthed og nysgerrige gæster
Poseholderen er en tokomponentsløsning, der sorterer i fire fraktioner. Den er intuitiv, tydeligt designet til sprøjtestøbning og prototypen er produceret med 3D-print – og har vakt nysgerrighed blandt både festivalgæster og forbipasserende. Flere unge har spurgt ind til uddannelsen, og lærlingene fortalte, at det har været både sjovt og meningsfuldt at arbejde med et projekt, der både er praktisk, kreativt og tværfagligt.
Lærlingene kommer fra blandt andet Ulstrup Plast, Kifa Værktøjsfabrik, Nordic Sugar og Grundfos. Flere af virksomhederne har fulgt projektet tæt – og glæder sig over at se, hvordan nuværende og kommende lærlinge engagerer sig i udviklingsarbejdet.

– Vi er glade for at være en del af ideudviklingen – og for at se vores kommende lærling folde sig ud i praksis. Det er vigtigt, at lærlinge trives og udvikler sig, og det her projekt viser tydeligt, hvordan de kan bidrage – både fagligt og med at fremme kendskabet til branchen, sagde Morten Lyneborg Mortensen, Senior Instructor i Grundfos.
Et rekrutteringsværktøj med perspektiv
Bag projektet står Plastindustrien i samarbejde med Industriens Uddannelser, Metalindustriens Uddannelsesudvalg og Roskilde Festival.
– Projektet er både et rekrutteringsværktøj og en faglig stolthedserklæring. Det viser, hvordan unge faglærte kan skabe løsninger, der virker – og formidler samtidig håndværksfagenes værdi direkte til tusindvis af unge festivalgæster, sagde Rasmus Grusgaard, seniorkonsulent i Plastindustrien.
Efter frokost i Backstage Village blev der kigget fremad i en workshop, hvor deltagerne drøftede, hvordan erfaringerne fra årets projekt kan bruges fremadrettet – herunder om og hvordan plastbranchen og Metalindustriens Uddannelsesudvalg kan spille en større rolle i fremtidige festivalaktiviteter.
Efter dagens program var der fri adgang til festivalpladsen og mulighed for at opleve stemningen på egen hånd.
Hvad så nu?
Gennem hele festivalen gennemføres der test og opsamling i udvalgte festivallejre. Herefter evaluerer Roskilde Festival projektet og tager stilling til videreudvikling og mulig implementering i fremtidige festivaler.
Vil du støtte op om initiativer, der synliggør faglærte uddannelser? Se, hvordan du kan engagere dig i Plastindustriens arbejde med Skills og lærlinge her.
Læs mere om værktøjsmageruddannelsen her.
Se billeder fra dagen her:
Seneste nyheder
Aktuelt hos Plastindustrien
14. juli 2025
Sommerhilsen fra Plastindustrien
Plastindustriens sekretariat skruer ned for tempoet henover sommeren, men vi er fortsat til rådighed, hvis du har brug for os. Vi ser frem til at vende tilbage efter ferien til et efterår med nye aktiviteter og arrangementer.
Læs mere
27. juni 2025
Det er nu, vi skal have en global plasttraktat
Til august mødes verdens lande igen, denne gang i Genève, for at genoptage forhandlingerne om en global plasttraktat. Det er et vigtigt og historisk øjeblik. Det haster med at styrke de internationale rammer for, hvordan vi bruger og håndterer plast. Og det er nu, det skal afgøres, hvad traktaten egentlig skal rumme – og hvad man kan blive enige om.
Læs mere
25. juni 2025
Plastindustrien samler branchen på HI-messen 2025
14 virksomheder deltager på Plastindustriens fællesstand, når HI-messen finder sted i efteråret. Kig forbi hal K og få indblik i branchens mange løsninger og kompetencer – og mød kolleger fra hele plastindustrien. Medlemmer af Plastindustrien kan få gratis adgang.
Læs mere