Hvad kan bioplast bruges til?

Bioplast kan relativt let erstatte traditionel plast i en lang række produkter.

Del:

Majs, sukkerrør, sukkerroer og halm kan bruges til at fremstille de plasttyper, som vi i dag benytter til plastposer, vandflasker, emballager, legetøj og mobiltelefoner.

I 2013 udgjorde den globale kapacitet for produktion af bioplast  godt 5 mio. tons. Det svarer til 2 % af verdens samlede produktion af polymerer. To tredjedele af kapaciteten blev i 2013 brugt til at fremstille biobaserede/ikke-nedbrydelige polymerer. En tredjedel af kapacitet blev brugt til at fremstille bionedbrydelige polymerer.

Kapaciteten forventes at stige til 17 mio. tons i 2020, hvor andelen af biobaserede/ikke-nedbrydelige polymerer forventes at stige til 83,3 pct.

Bedst at bruge biomasse til basisplast

Vi kan spare klimaet for store CO2-udledninger, hvis biomassen bruges til at fremstille basisplast. Basisplast er polyethylen (PE) og polypropylen (PP), som bruges til at fremstille fx vandflasker, legetøj, rør og fødevareemballage.

Basisplast udgør ca. halvdelen af verdens forbrug af plast. Derfor giver det god mening at bruge biomassen til  at fremstille plast, der har de samme egenskaber som dem, vi allerede kender.

PET baseret på biomasse er den største biopolymer med 37 pct. af markedet efterfulgt af bio-PE med 12,3 pct., PLA (11,4 pct.) og bionedbrydelige stivelsesblandinger (11,3 pct.) (2013). Det viser en undersøgelse fra Nova Institute.

Majs og sukkerrør bruges i dag til at fremstille nye bionedbrydelige plasttyper som PLA (PolyLacticAcid) og PHA(Polyhydroxyalkanoate). PLA har begrænsede anvendelsesmuligheder og er forholdsvis dyrt. Det bruges dog af enkelte danske virksomheder til fremstilling af emballage til ferske fødevarer, fx. kød og ost, hvor kravet til emballagens holdbarhed er begrænset. PLA bruges også til plastfolier til landbrug og gartneri.

Bioplast vil udgøre 40 pct. af al plastemballage i 2020

De største markeder for bioplast er:

  • Forbrugerprodukter
  • Emballage
  • Bilindustrien
  • Tekstiler

Det forventes, at markedet for bioplast til emballage vil udgøre 40 pct. i 2020.

I Danmark kender vi nok mest den biobaserede plast fra bæreposer og den bionedbrydelige plast fra forskellige engangsartikler som bestik og glas. Og der kommer hele tiden nye anvendelsesområder til. Arla er begyndt at anvende biobaseret plast i deres økologiske mælkekartoner og Coca-Cola har succes med deres Plantbottle, som delvist består af bio-PET.