Her er de nominerede til Plastprisen 2025

Hvert år uddeler Plastindustrien Plastprisen til en person, virksomhed eller et projekt, der har gjort en særlig indsats for at fremme plastens udvikling og synlighed i Danmark. Nu har juryen udvalgt de fem nominerede, som Plastindustriens medlemmer skal stemme om.

Plastindustrien har uddelt Plastprisen siden 1987. I år uddeles prisen på Plastdagen 2025, som finder sted i Industriens Hus i København d. 15. maj.

For fjerde år i træk har en ekstern jury udvalgt de fem nominerede blandt et bredt felt af kvalificerede indstillinger fra hele branchen – herunder både store og små virksomheder, enkeltpersoner, projektsamarbejder og start-ups. Juryen består i år af Anders Egede Daugaard, lektor, DTU Kemiteknik, Nigel Edmondson, direktør, MADE – Manufacturing Academy of Denmark, og Per Grunddal Jørgensen, CEO, Bogense Plast.

Nu er det op til Plastindustriens medlemmer at afgøre, hvem der skal modtage årets pris. Hver medlemsvirksomhed har én stemme, og juryen afgiver også stemmer. I tilfælde af stemmelighed træffer juryen den endelige afgørelse.

Vinderen af Plastprisen 2025 modtager – udover æren – en statuette skabt af kunstneren Markan Christensen samt en check på 50.000 kroner.

De fem nominerede til Plastprisen 2025 er:

GreenLine – BEWI
GreenLine er en ny generation af EPS-isolering fra BEWI, der består af 100% genanvendt EPS. Ved anvendelse af GreenLine kan CO2-aftrykket sænkes med ca. 55% sammenlignet med traditionel hvid EPS fra BEWI. Produktet bevarer alle de gode tekniske egenskaber og er resultatet af flere års målrettet arbejde med at gøre plast mere cirkulært i byggebranchen. I 2024 indsamlede BEWI 33.000 ton EPS til genanvendelse. Det svarer til ca. 2.000.000 ton færdigvare – eller groft sagt 50 millioner fiskekasser, som nu får nyt liv i form af GreenLine-isolering. GreenLine er allerede på markedet og bidrager til at reducere CO₂-aftrykket i byggeriet. Det er et stærkt eksempel på, hvordan eksisterende produkter kan gentænkes og videreudvikles i en mere bæredygtig retning.

Læs hele indstillingen af GreenLine – BEWI

Peter Rosenkrands – PROPLAST
Peter Rosenkrands er nomineret som et forbillede for næste generation af ejerledere i plastbranchen. Han har formået at bringe ny energi og retning ind i en eksisterende virksomhed i forbindelse med et vellykket generationsskifte – og samtidig gjort bæredygtighed til en central del af forretningen. Efter mange år som ansat i det tidligere Knudsen Extrusion overtog Peter ejerskabet og relancerede virksomheden som PROPLAST A/S. Medarbejderne er en aktiv del af rejsen, og der er fokus på både vækst, faglighed og lærlingeuddannelse. Peter Rosenkrands er desuden en engageret stemme i den offentlige debat, hvor han bidrager med perspektiver fra plastbranchens virkelighed.

Læs hele indstillingen af Peter Rosenkrands – PROPLAST

ReGlove
I ReGlove-projektet er industri og videnspartnere gået sammen om at udvikle et unikt genbrugskoncept for de blå nitrilhandsker, der bruges i sundhedssektoren verden over. ReGlove-handsken kan vaskes og genbruges adskillige gange og passer ind i den eksisterende infrastruktur for hospitalsvask. Pilotprojekter har vist overvældende positiv feedback, og en LCA-rapport dokumenterer markante klimagevinster allerede efter anden brug. ReGlove er et eksempel på design-for-reuse i praksis.

Læs hele indstillingen af ReGlove

CirkEL – Genanvendelse af stikkontakter
Under CirkEL-projektet har en række aktører, herunder Schneider Electric, Teknologisk Institut og Ragn-Sells, udviklet en metode til at genanvende plast fra udtjente stikkontakter og bruge det i ny produktion. Det er lykkedes at separere og sortere materialerne, så den genvundne plast kan bruges i sprøjtestøbning af nye produkter. Resultatet lever op til alle tekniske krav og peger frem mod en mere cirkulær elektronikindustri med reduceret klimaaftryk og mindre ressourceforbrug.

Læs hele indstillingen af CirkEL

Sundolitt – BygMedOs-projektet
Sundolitt har i samarbejde med byggebranchen udviklet en ny fundamentsløsning, hvor plastmaterialer som EPS og PP erstatter store mængder beton. Løsningen reducerer CO₂-udledningen med op til 54 % og demonstrerer, hvordan plast kan anvendes til at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Samtidig viser projektet, hvordan tværfagligt samarbejde og innovativ produktudvikling kan skabe nye markedsmuligheder for dansk plastproduktion.

Læs hele indstillingen af Sundolitt

Afstemningsformularen bliver sendt ud til medlemsvirksomhederne på en separat mail.

Seneste nyheder

Aktuelt hos Plastindustrien