Fra affald til nye produkter: Sådan bliver dit plastaffald genanvendt
Hvad sker der med dit plastaffald, når du har sorteret det i din plastbeholder? Det kan du læse om her.

skraldespande
Affaldssortering er første skridt til, at materialerne kan få nyt liv i nye produkter.
1. Sortering i hjemmet
Et af de vigtigste led i genanvendelsen af dit plastaffald er dét, du selv gør. Det er nemlig helt afgørende, at vi alle sorterer vores affald, så vi får rene fraktioner, der kan genanvendes i nye produkter.
Når du har sorteret dit affald derhjemme, bliver det afhentet af skraldebilen og sendt videre i et system, der sørger for, at så meget som muligt bliver sorteret og genanvendt.
2. Indsamling og transport
Skraldebilen er delt i flere rum, så de affaldstyper (f.eks. plast, papir, metal, glas og restaffald) ikke bliver blandet sammen undervejs. På den måde bevares kvaliteten af materialerne, så de lettere kan genanvendes. Det sikrer, at genanvendelsesprocessen kan være effektiv fra starten.
Skraldebilen kører herefter det husstandssorterede affald til et sorteringsanlæg.
3. Sortering på anlæg
Når plasten ankommer til sorteringsanlægget, bliver den gennemgået. Ofte med avancerede teknologier og scannere og nogle gange også manuelt, så eventuelle fejlsorteringer fjernes.
På et plastsorteringsanlæg bliver plasten sorteret i forskellige typer plast (f.eks. PET, HDPE, LDPE og PP), da de har forskellige egenskaber og kan genanvendes til forskellige ting.
Danmarks største plastsorteringsanlæg hedder ReSource Denmark og ligger i Esbjerg. Anlægget åbnede i juni 2024 og kan håndtere op til 160.000 ton plast om året.

DSC04680
På Danmarks største plastsorteringsanlæg, ReSource Denmark i Esbjerg, bliver plastaffaldet sorteret i plasttyperne HDPE, PP, LDPE, PET og PVC.
4. Vask og neddeling
Når plasten er typesorteret, bliver den sendt til genanvendelse. Det sker blandt andet hos genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager. Her bliver den renset grundigt for snavs, madrester og kemikalier, så kvaliteten er høj nok til ny produktion. Herefter kværnes den til små stykker (flakes), som vaskes og tørres. Du kan se en video om processen hér.
Nu er den klar til at blive smeltet om og formet til nye råvarer, som kan bruges i nye produkter.

AVL_kværnet materiale_2016_23
Hos genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager bliver plastaffaldet vasket og kværnet til små stykker plast, der kan smeltes om til nye råvarer.
5. Ekstrudering til ny råvare
De vaskede plastflager bliver nu smeltet om (ekstruderet) til nye plastkugler – kaldet pellets – som evt. tilsættes farve eller andre hjælpestoffer.
Resultatet er rene, farvede eller neutrale plastpellets, som kan matche kvaliteten af ny (”virgin”) plast, og bruges til produktion af nye produkter, f.eks. emballager, møbler eller byggematerialer.
Der bliver taget mange test af den genanvendte plast, for at sikre, at den ikke indeholder forkert kemi i forhold til de produkter, den skal anvendes i. Det skal være lige så sikkert at bruge genanvendt plast i nye produkter som nyt, virgint plast.

Granulat_
De vaskede plastflager smeltes om til nye plastkugler – kaldet pellets – der kan bruges i nye produkter.
6. Ny råvare – klar til produktion
De færdige plastpellets sælges som råmateriale til plastvirksomheder i Danmark og udlandet.
Alt afhængig af hvad plasten har været anvendt til før og hele den proces, plasten har være igennem, kan den anvendes som nyt materiale i nye produkter.
Ved at bruge genanvendt plast kan man spare op til 2,4 kg CO₂ pr. kg og dermed reducere behovet for ny ”virgin” plast.
Seneste nyheder
Aktuelt hos Plastindustrien
27. juni 2025
Det er nu, vi skal have en global plasttraktat
Til august mødes verdens lande igen, denne gang i Genève, for at genoptage forhandlingerne om en global plasttraktat. Det er et vigtigt og historisk øjeblik. Det haster med at styrke de internationale rammer for, hvordan vi bruger og håndterer plast. Og det er nu, det skal afgøres, hvad traktaten egentlig skal rumme – og hvad man kan blive enige om.
Læs mere
25. juni 2025
Plastindustrien samler branchen på HI-messen 2025
14 virksomheder deltager på Plastindustriens fællesstand, når HI-messen finder sted i efteråret. Kig forbi hal K og få indblik i branchens mange løsninger og kompetencer – og mød kolleger fra hele plastindustrien. Medlemmer af Plastindustrien kan få gratis adgang.
Læs mere

24. juni 2025
Bliv en del af EuroSkills 2025
Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse som plastmager eller værktøjsmager. Det budskab sætter Plastindustrien fokus på, når EuroSkills 2025 indtager Herning i september – Danmarks største uddannelsesevent nogensinde. Din virksomhed kan blive sponsor og være med til at tiltrække næste generation af faglærte.
Læs mere