Bakelit – phenolplast

Del:

Bakelit er et handelsnavn for phenolplast – verdens første industrielt fremstillede plasttype.

Phenolplast er en hærdeplast og co-polymer af phenol og formaldehyd. Det er verdens første industrielt fremstillede plast med handelsnavnet Bakelit.

Stoffe blev opfundet af (og er opkaldt efter) den belgiske kemiker Leo Hendrik Baekeland i årene 1907 til 1909. Det er baseret på varmehærdet phenol formaldehyd resin polyoxybenzylmethylenglycolanhydrid. Det fremstilles under tryk og varme ud fra phenol og formaldehyde med tilsætning af en træfiller samt pigment.

Bakelit
Strukturformel for phenolplast. Kilde: Wikipedia.org

 

Materialeegenskaber for bakelit

Phenolplast er oftest sort eller brunt, men kan indfarves i andre farver. Med tiden kan bakelit have en tendens til at fremstå mat og grå. Dette skyldes at materialet ”tørrer” ud.

Bakelit har fremragende elektrisk isolerende egenskaber og er samtidig modstandsdygtigt overfor vand og mange kemiske forbindelser.

 

Anvendelser for bakelit

Bakelit var i 20’erne, 30’erne og 40’erne meget anvendt til fatninger i lamper, telefoner (de gamle klassiske sorte med drejeskive), dørgreb og ringetryk, men da det er relativt sprødt og skørt aftog produktionen, da man i 50’erne begyndte at finde andre plasttyper.

Det bliver stadig anvendt til fx håndtag til pander og gryder, elektriske sikringer billardkugler og dominobrikker.

Bakelit
Bakelithåndtag på pistol. Kilde: Wikipedia.dk