Plast og livscyklusanalyser (LCA)
LCA er en forkortelse af Life Cycle Assessment, eller på dansk: Livscyklusanalyse. LCA er en udbredt metode til at vurdere, hvilke potentielle miljø- og klimapåvirkninger samt ressourceforbrug, der er knyttet til et produkt eller en service.
I en LCA kigger man på hele produktet/servicens livscyklus fra vugge til grav – fra udvinding af råmaterialer til bortskaffelse af alle restprodukter. En LCA kan således hjælpe til at give et billede af et produkts miljø- og klimapåvirkning og dermed også til at sammenligne produktet med alternative produkter.
Hvorfor bruge en LCA?
LCA er et relevant værktøj for mange virksomheder – også i plastbranchen. Værktøjet benyttes til at identificere de væsentligste miljøbelastninger i et produkts livscyklus. Når man kender de væsentlige miljøbelastninger, ved man også hvor man kan sætte ind for at forbedre disse.
Virksomheder og forbrugere efterspørger i stigende grad bæredygtige løsninger, her er LCA’er et brugbart værktøj til at kvalificere disse løsninger.
Vil du vide mere om LCA’er?
Hvis du ønsker at vide mere om hvordan man kan bruge LCA til at sammenligne to eller flere produkter, kan du se et eksempel i Europa Kommissionens vurdering. Her er der lavet en LCA af bioplast i engangsprodukter og andre produkter.
I korte træk kan du bruge en LCA til at:
- fortælle kunder, hvad der gør jeres produkter miljørigtige
- vurdere om der er steder internt i virksomheden, eller i værdikæden, hvor der kan være miljø- og klimamæssige såvel som økonomiske optimeringspotentialer
- finde ud af hvilket produkt, der er mindst klima/miljøbelastende af flere alternativer
Det anbefales generelt, at LCA’er hvor to eller flere produkter sammenlignes skal tredjepartsverificeres. Dette sikrer LCA’ens troværdighed og herved også dens relevans.
Da der findes mange forskellige typer af LCA’er er det vigtigt, at man benytter den samme tilgang, når to produkter sammenlignes. For at kunne sammenligne produkterne bedst muligt, skal LCA’erne selvfølgelig også baseres på de samme parametre.
CO2-beregner
Hvis din virksomhed ønsker et overblik over, hvilke aktiviteter i virksomheden (eller produktet) som bidrager til udledning af drivhusgasser, kan en CO2-beregner være et relevant værktøj.
Med en CO2-beregner kan du beregne den samlede klimabelastning af din virksomheds aktiviteter. Samtidig giver CO2 beregneren også mulighed for at identificere og beregne effekten af forskellige nye tiltag i virksomheden. Dette kunne f.eks. være indkøb af genanvendte materialer frem for ikke-genanvendte materialer.
Hvis du ønsker at sammenligne forskellige klima-/miljøparametre for forskellige plasttyper, kan dette gøres ved at bruge Plastics Europes’ eco profiles.
Værktøj til CO2-beregning
Du kan selv beregne din virksomheds CO2 udledning ved brug af bl.a. dette værktøj:
Virksomhedsguidens CO2 beregner.
Læs også om DI’s program: Klimaklar Produktionsvirksomhed.
Hvad er forskellen på en CO2-beregner og LCA?
Både CO2-beregninger og LCA kan være anvendelige værktøjer for virksomheder. Det er dog vigtigt ikke at forveksle de to værktøjer med hinanden, da de på nogle centrale punkter også adskiller sig fra hinanden.
En CO2-beregner fokuserer udelukkende på klimabelastningen fra drivhusgasser, hvor en LCA forholder sig til en lang række klima og miljøpåvirkninger, bl.a. udledning af drivhusgasser, vandforbrug og udledning af kemikalier.
LCA i praksis
Hvis du som virksomhed ønsker at få lavet en LCA, er der flere virksomheder på markedet, som leverer denne ydelse.
Det kan anbefales at tage kontakt til en af disse for at få tilpasset LCA’en til netop jeres virksomhed.
Eksempler på LCA’er
Hvis du som virksomhed ønsker inspiration eller blot at få en større forståelse for hvordan en LCA laves, eller hvilke resultater man kan få ud af denne er der hjælp at hente. Der findes et utal af eksisterende LCA’er, som man kan læse. Herunder har vi samlet et par eksempler:
Miljøstyrelsen udgav i 2018 et LCA studie om forskellige bæreposers miljøpåvirkning, hvor plastposen blev fremhævet som det fornuftige valg.
Studiet blev sidenhen omtalt i mange danske medier.
Et andet eksempel på en LCA, er fra Bryggeriforeningen. De udgav i 2019 en LCA, som viste, at klima/miljøbelastninger for plastflasker i pantsystemet er markant lavere end for kartoner.
Du kan læse mere om resultaterne og finde hele undersøgelsen på Bryggeriforeningens hjemmeside.
Læs mere om LCA
Hvis du ønsker at dykke yderligere ned i det tekniske aspekt af LCA er der en del litteratur på området:
ILCD Håndbogen giver både indblik i alle de trin, som kræves for at udføre en LCA (med særlig vægt på data, metoder og vurderinger).
UNEP (FN’s miljøprogram) har lavet en guide til virksomheder, som ønsker at implementere miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter gennem hele produktets livscyklus, herunder en lang række cases fra virksomheder, som man kan lade sig inspirere af.
Har du spørgsmål, så kontakt:
+45 2489 3480 | +45 3330 8630
Kontakt Anders for viden om:
CO2-beregning, energibesparelser, klima, miljøpolitik, fødevarekontaktmaterialer, Termoplastsektionen