Affaldssortering er et fælles ansvar
Vi har alle sammen en interesse i, at vores fælles ressourcer bliver anvendt og genanvendt bedst muligt – både som forbrugere, kommuner og producenter. Derfor skal vi sortere og genanvende vores affald endnu mere i fremtiden og på den mest effektive måde.
Dette indlæg blev bragt i WasteTech d. 3. september 2024.
Af Christina Busk, miljøpolitisk chef, Plastindustrien
I stort set alle danske kommuner er der nu indført sorteringsordninger, der lever op til de krav, der blev vedtaget med affaldsbekendtgørelsen i 2020. De nye sorteringsregler har nu kørt i noget tid, og det er efterhånden blevet en del af hverdagen for mange danskere at sortere deres affald.
Men på trods af den positive udvikling, hører man stadig kritiske røster. Der er dem, der mener, at affaldssortering er for besværligt, for dyrt, eller at der findes bedre teknologier til at løse opgaven.
Det er imidlertid helt afgørende, at der er opbakning til en fælles og ensartet affaldssortering, så den er effektiv og resulterer i gode udsorterede affaldsfaktioner, der kan anvendes til nye formål. Jo mere vi sorterer, jo mere kan vi genanvende til nye emballager og dermed nedbringe brugen af ny (virgin) plast. Og jo mere ensartet sorteringen er fra kommune til kommune, jo nemmere bliver det for borgerne at sortere korrekt.
Det er blandt andet Plastindustriens medlemsvirksomheder, der skal anvende den genanvendte plast i deres nye produkter. Derfor har vi som brancheforening en naturlig interesse i, at kvaliteten af den udsorterede plast er så høj som muligt, så den kan bruge dér, hvor behovet er. Det er derfor, vi fra begyndelsen har bakket op om de nye sorteringsregler.
Designet til genbrug og genanvendelse
Mange danske plastvirksomheder har i dag designet deres emballager med tanke på, at de skal være nemmere at sortere og genanvende. Principperne for design til genbrug og genanvendelse af plastemballage til private forbrugere har Plastindustrien samlet i vores designguide, som udkom i en opdateret version sidste år. Den indeholder anbefalinger til, hvordan virksomhederne kan designe emballagerne, så de bedst kan genbruges eller genanvendes, blandt andet ved at undgå at blande forskellige materialetyper i samme produkt eller anvende de etiketter, som er bedst for genanvendelsen. Mange virksomheder har allerede taget principperne i designguiden til sig, og vi oplever også, at der er stor efterspørgsel på den fra udenlandske virksomheder, der kontakter os og ønsker at få den engelske udgave tilsendt.
Hvis virksomhedernes ansvarlige design skal give mening, er det afgørende, at emballagerne håndteres med lige så stor ansvarlighed i den modsatte ende af kæden. Sagt på en anden måde skal forbrugerne hjælpe virksomhederne med at lukke det cirkulære kredsløb ved at sortere deres brugte plast, så den kan anvendes til nye emballager igen. Dét kan industrien ikke løse alene.
Målet er mere genanvendelse
Mange virksomheder vil rent faktisk gerne bruge endnu mere genanvendt plast, og i de kommende år vil lovgivningen også stille krav om en endnu større andel af genanvendt plast i nye emballager. I EU er det et fælles mål, at vi senest i 2025 skal genanvende mindst 55 procent af vores plast fra husholdningsaffaldet. Men hvis kvaliteten og forbrugersikkerheden i de nye produkter skal være lige så god, skal kvaliteten af den genanvendte plast også være høj. Der er således meget høje krav til kvaliteten af den plast, der eksempelvis må bruges i fødevareemballage. Derfor er det vigtigt, vi sorterer vores plastaffald korrekt. Hvis det har været blandet sammen med restaffald, må det, som reglerne er i dag, slet ikke genanvendes i fødevareemballager – selvom det er dér, efterspørgslen er størst – og dermed går dyrebare ressourcer til spilde.
Det er derfor kildesorteringen – dvs. sortering af affaldet ude hos borgeren – er så afgørende, da det giver den bedste kvalitet i den genanvendte plast. Når vi genanvender vores plastaffald, sparer vi CO2, som ellers ville gå til produktion af ny plast. Det er et ansvar, vi alle deler, og som vi i fællesskab må tage alvorligt.
Der er heldigvis tegn på, at vi i Danmark får endnu mere sorteringskapacitet i den kommende tid, hvilket er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Et stort sorteringsanlæg er netop åbnet i Esbjerg, i 2027 ventes endnu et anlæg at stå klart ved Holbæk og der er muligvis flere på vej. Når sorteringen og genanvendelsen finder sted hos danske virksomheder, bliver det også nemmere at samarbejde om udviklingen af genanvendt plast i høj kvalitet.
Vi ser allerede langt flere produkter, som indeholder genanvendt plast på hylderne i supermarkederne. Mange borgere ønsker at bidrage til, at mest muligt plast kan genanvendes i så høj en kvalitet som muligt. Det afspejler sig også i, at efterspørgslen på genanvendt plast i høj kvalitet er langt højere end tidligere – og så følger priserne naturligt med. Jo bedre kvalitet den genanvendte plast har, jo højere pris kan den afsættes til, og jo mere attraktivt er det for virksomheder at bidrage til udviklingen.
Derfor skal vi holde fast og bakke op om vores affaldssortering. For det er i alles interesse, når vi genanvender vores ressourcer til nye kvalitetsprodukter.
Seneste nyheder
Aktuelt hos Plastindustrien
18. december 2024
Plastindustrien ønsker glædelig jul og godt nytår
Fra alle os til alle jer… Plastindustriens sekretariat ønsker alle medlemsvirksomheder, samarbejdspartnere og øvrige aktører i branchen en rigtig glædelig jul og et godt nytår.
Læs mere
4. december 2024
Plastindustrien: Forbrugerne er chanceløse på Temu
Plastindustrien er enig med Forbrugerrådet TÆNK. Det er for risikabelt for forbrugerne at handle på webshops fra lande uden for EU, eksempelvis Temu.
Læs mere
1. december 2024
Kæmpe skuffelse over manglende global aftale om plastforurening
Verden har brug for en global aftale mod plastforurening – men desværre blev de afsluttende forhandlinger om en FN-traktat i den sydkoreanske by Busan ikke afsluttet med en aftale. Det er en stor skuffelse, mener Plastindustrien.
Læs mere