Miljøkommissær lover nye tiltag mod plastaffald i havet

Ikke-kategoriseret

EU’s miljøkommissær Janez Potocnik varsler, at der er nye tiltag på vej, der skal dæmme op for plastaffald i havet. Plastindustrien har flere gange sat fokus på, hvordan man kan komme plastikaffald i havet til livs. 

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

Janez Potocnik, der er EU’s miljøkommissær, vil nu sætte en stopper for mængden af plastikaffald i havet. På en konference forleden i Berlin – om netop plastikaffald i havet sagde Janez Potocnik, at EU fremover vil bidrage mere aktivt til kampen for et renere havmiljø.

Mere og bedre genbrug, mindre brug af plast i emballager og tiltag, hvor affaldet samles ind, inden det ender i havet og den øvrige natur, er blandt de tiltag, der kan hjælpe på problemet ifølge Janez Potocnik.

LÆS OGSÅ: Plastindustrien bakker op om ambitioner i ny EU-grønbog

Plastindustrien viser vejen

Affald i havet og langs kysterne er et voksende problem, der truer både dyreliv, økosystemer, fiskerierhvervet og turismen.

I den forbindelse bliver der ofte uden grund peget fingre af industrien ifølge Peter Skov, der er direktør i Plastindustrien:

– Det er naturligvis ikke os som industri, der smider plasten i havet. Alligevel er det ofte os, pilen peger på, når medier og andre skal finde en syndebuk for det problem, som plastaffaldet jo desværre udgør. Derfor har vi også en stor interesse i at være med til at præge debatten og gå forrest for at tackle problemet. Det handler simpelthen om, at vi gerne vil vise, at vi er en del af løsningen – ikke en del af problemet.

LÆS OGSÅ: Plastindustrien kastede 200 legetøjsbåde i Allinge Havn

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Et konkret eksempel på at Plastindustrien sætter ord bag handling er i forbindelse med Folkemødet 2012, hvor Plastindustrien sammen med lokale fiskere i Allinge Havn fremviste et specialdesignet trawl, der kan bruges til opsamling af havaffald i kystnære hotspots, hvor plasten samler sig i særligt store koncentrationer. 

For i praksis at vise hvordan trawlet fungerer søsatte Plastindustrien 200 svanemærkede plastbåde fra Dantoy, hvilket tiltrak opmærksomhed fra både politikere og medier.