Plastindustrien positiv overfor ny bisphenol A-strategi

Ikke-kategoriseret

Der er lige nu intet grundlag for yderligere bisphenol A-regulering. Vi må afvente kommende vurderinger fra EU's eksperter. Sådan lyder anbefalingen i Miljøstyrelsens udkast til en ny bisphenol A-strategi. Plastindustrien er positiv overfor udspillet. Sideløbende har Enhedslisten fremsat forslag om et totalt forbud i materialer med fødevarekontakt.

Del:

Af Asbjørn Lindsø

Miljøstyrelsen har netop offentliggjort sit udkast til en strategi for risikohåndtering af bisphenol A (BPA) i Danmark.

Miljøstyrelsen slår med strategien fast,at der på nuværende tidspunkt ikke er behov for yderligere reguleringsmæssige tiltag. Der er nemlig ikke beregnet nogen risiko ved den i dag fastsatte grænse for det tolerable daglige indtag (TDI).

Samtidig lægger styrelsen op til, at der skal tages stilling til behovet for regulering, når der i løbet af 2013 er klarhed om, hvorvidt lavdosiseffekter skal indgå i risikovurderingen. Man vil her afvente Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA’s vurdering samt REACH stofvurderingen af bisphenol A, som offentliggøres i løbet af 2013.

Plastindustrien: Positivt med risikobaseret tilgang

Plastindustrien finder Miljøstyrelsens udspil fornuftigt og et positivt udtryk for en risikobaseret tilgang til kemikaliereguleringen. Miljøchef i Plastindustrien Helle Fabiansen siger:

– Vi kan kun støtte, at man afventer EU’s ekspertvurderinger, før der tages stilling til, om der er behov for yderligere regulering af bisphenol A. Der er i dag ingen risiko ved den grænse for indtag, som er fastsat. Hvis EFSA konkluderer, at der skal tages højde for effekter ved udsættelse for lave doser af bisphenol A, er det naturligvis vigtigt at vurdere, hvilken risiko det medfører, før der tages eventuelle nye initiativer til regulering.

Bisphenol A er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Det nye udkast til en strategi for risikohåndtering er et resultat af Miljøstyrelsens kortlægning af bisphenol A, som blev foretaget i 2012. Miljøstyrelsen lægger i strategien også op til at undersøge alternativer til bisphenol A til forskellige anvendelser. Industrien inviteres til at indgå i et sådant arbejde.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Enhedslisten har fremsat forslag om forbud

Sideløbende med Miljøstyrelsens udkast til en bisphenol A-strategi har Enhedslisten netop fremsat et beslutningsforslag om et totalt forbud mod bisphenol A i fødevarekontaktmaterialer – herunder også salg.

Beslutningsforslaget er en delvis genfremsættelse af partiets tidligere forslag fra 2010, men tilføjer det franske forbud og det svenske bebudede forslag som nye argumenter for at følge trop i Danmark.

LÆS OGSÅ: Frankrig vedtager omfattende bisphenol A-forbud

Plastindustrien vurderer, at et forbud mod bisphenol A i fødevarekontaktmaterialer vil have begrænset betydning for danske plastvirksomheder. Det vil primært berøre fødevareproducenterne, procesindustrien og bryggerierne. Plastindustrien ærgrer sig dog stadig over forslaget. Miljøchef Helle Fabiansen siger:

– Der er simpelthen ikke sammenhæng mellem de videnskabelige vurderinger af risikoen ved udsættelse for bisphenol A og Enhedslistens forslag om et totaltforbud. Det er jo netop også Miljøstyrelsens konklusion. Vi må holde fast i, at en regulering må tage udgangspunkt i at begrænse risikoen, hvilket jo allerede er tilfældet med den eksisterende meget lave grænseværdi. Skal grænseværdien ændres må det ske i hele EU på samme tid. Derfor skyder Enhedslisten med sit forslag langt over målet.