Danske kommuner er i fuld gang med at afværge de værste følger af voldsomme regnskyl. I bynære områder kan underjordiske PE-rør være alternativ til regnvandsbassiner.
Af Lars Søndergård, Plastindustrien
Kommunerne kæmper i disse år for at afværge de værste oversvømmelser efter skybrud. Kloaksystemerne kan ikke opsuge de store vandmasser, som i stedet oversvømmer veje og villahaver. Vandet er undervejs blevet forurenet af næringssalte, olier og tungmetaller og af uhumskheder fra kloakker. Den umiddelbare løsning er at bygge åbne regnvandsbassiner, der kan forhindre, at vandet løber direkte ud i åer og søer, eller som Naturstyrelsen skriver i en rapport ”før udledning til en recipient”. Kommunerne forsøger at få disse forsinkende bassiner til at ligne små, kunstige søer, men det løser ikke problemet med, at regnvandsbassiner kan give lugtgener.
I Egedal, Helsingør og andre kommuner har man fundet en løsning. Bassinerne suppleres i tætbeboede områder af underjordiske rørsystemer. I Egedal har KWH Pipe netop færdiggjort et 1000 m2 stort anlæg i samarbejde med en lokal entreprenør, og det er ved at blive et vigtigt forretningsområde for KWH Pipe, fortæller projektchef Jan Lunding.
Uheldig sammenblanding
– Det ideelle er at adskille regnvand og spildevand ved at opsuge regnvandet der, hvor regnen falder. Dermed undgår man, at blandet kloak- og regnvand ledes uden om renseanlæg, fordi de simpelthen ikke har kapacitet til at håndtere så store vandmasser.
– Det næstbedste er at lave bassiner, der forsinker det urensede spildevand på vejen mod renseanlæg. Det kalder man ”fællessystemer”, hvor regnvand og spildevand blandes sammen. Det er her, vi supplerer med underjordiske rør, fortæller Jan Lunding.
Der er tale om spiralviklede rør af tynde, firkantede profiler, der vikles om en valse og svejses sammen. Det er nemlig ikke muligt at lave de mandshøje rør ved en traditionel ekstrudering, da det vil kræve alt for høj godstykkelse.
Læs mere under annoncen… ###REKLAME###
Også andre producenter som fx Uponor arbejder med sådanne rørbassiner. Her ekstruderer man dog et tyndt rør og forsyner det samtidig med forstærkende profiler.
Ud over at eliminere lugtgener har rørene en anden fordel. I traditionelle regnvandsbassiner aflejres en del materiale, som med mellemrum må oprenses ved hjælp af et skyllesystem. I rørene kan man takket være den glatte overflade og et vist fald samle aflejringen for enden af rørsystemet og dermed gøre det nemmere at fjerne slammet.
Alt i alt er PE-rørene dog kun et supplement til andre løsninger, erkender Projektchef Jan Lunding, der tilføjer, at det er en nem, billig og klimavenlig metode. – Vi har produktionsapparatet til de skræddersyede og store løsninger, og da vi også kan stå for samling og svejsning på byggestedet, følger vi vores leverancer helt til dørs.
Tilfredshed i Egedal
-Vi kører som så mange andre kommuner med fællessystemer, hvor regnvand og spildevand blandes sammen, fortæller Frank Hjulskov fra Egedal Forsyning. – Vi havde behov for et forsinkelsesbassin, og for at undgå lugtgener for beboerne i nærområdet, var det nødvendigt med et lukket system. Vi valgte så et rørsystem, som gav mest volumen for pengene, og vi valgte et system i plast, som var billigst. Vi har en forventning om, at plastrør i et vist omfang kan være selvrensende på grund af den glatte overflade, forklarer Frank Hjulskov.
Projektleder Michael Marcussen fra Grontmij A/S, der var rådgiver for projektet, er også tilfreds med plastløsningen:
– Jeg er overbevist om, at det vil vi se mere og mere af. Det er en god løsning, hvor der er behov for at opmagasinere vand, og det er ofte en hurtigere, nemmere og billigere løsning end beton.