Vi vil ikke flytte ud. Punktum.

Ikke-kategoriseret

Dan Hill Plast er en af de virksomheder, der kan tjene penge på produktion i Danmark. Direktør Peder Madsen uddyber hvorfor.

Del:

Af Lars Søndergaard og Asbjørn Lindsø, Plastindustrien

 
Direktør Peder Madsen giver to gode grunde til, at Dan Hill i Hornsyld klarer skærene. 
 
– For det første har virksomheden en nichepræget produktion, som kræver et tæt samarbejde med kunderne. Dan Hill satser derfor på meget andet end at rotationsstøbe. Desto flere led i værdikæden, du kan tilbyde kunden, desto bedre. 
 
For det andet har Peder Madsen arvet en god portion jysk købmandskab:
 
– Du skal sørge for at have så få ansatte som muligt i administrationen, og så skal du ikke være afhængig af banker. Dan Hill har altid været selvfinansierende.
 
Dan Hill blev oprettet i 1957 og hører dermed til pionererne i dansk plastindustri. Det startede med rotationsstøbning af dukker og sparegrise og derefter produktion af bøjer og fendere til skibe, som virksomheden selv eksporterer. I dag er virksomheden dog overvejende underleverandør, og det er her, forholdet til kunderne kommer ind.
 
Læs mere under annoncen… ###REKLAME###
 
“DI og de store virksomheder er ligeglade”
I dag beskæftiger Dan Hill 50 medarbejdere, næsten samme antal som før krisen, og virksomheden havde i 2011 et solidt overskud på 2,7 millioner kroner. Peder Madsen ærgrer sig over, at debatten om udflytning er domineret af DI, og at deres dagsorden skal præge de politiske beslutninger.
 
– DI og andre organisationer er præget af de store virksomheder. De er flintrende ligeglade med konkurrenceevnen i Danmark. De flytter ud, når det passer dem. Vi små virksomheder har ikke samme mulighed, mener Peder Madsen.
 
Derfor arbejder Dan Hill på at være uundværlig for kunderne. Det sker ved at være aktiv i så mange led i værdikæden som muligt. Virksomheden tilbyder at være med til at tegne emner og har egenproduktion af værktøjer. 
 
– Vi skal indbygge noget i produktet, der gør det nemmere for kunden. Det er lige så vigtigt at produktoptimere som at optimere processen, siger Peder Madsen. – På den måde knytter du kunden tæt til dig. 
 
Dan Hill er heller ikke bange for at tilbyde små serier. Kunderne finder man på fagmesser eller ved selv at tage ud til potentielle kunder. Dan Hill har mere end 60 kunder, både små og store. Blandt de store er Grundfos, LEGO og Hardy International.
 

Rotationstøbning

De store rotationsmaskiner fylder godt i produktionshallen.

Truslen
Den største trussel er, at kunderne flytter deres egen produktion ud. Så kan det være svært at fastholde kontakten. Derfor vil han heller ikke udelukke, at Dan Hill en dag tilkøber en virksomhed i udlandet for at følge med store kunder. Men det bliver ikke på bekostning af produktion i Danmark. Vi stikker ikke halen mellem benene, understreger Peder Madsen.
 
Det er de nære konkurrenter, Dan Hill har fokus på. Hans største frygt er at tabe markedsandele til nabolande som Sverige og Tyskland, hvor man kan lave lige så gode produkter som i Danmark.
 
– I min verden regner jeg slet ikke med Kina, siger han.
 
– Det er ikke ordentlig kvalitet. Han tilføjer dog, at det ville se anderledes ud, hvis der var et stort marked for hans produkter i Fjernøsten, så…
 
Han gør ikke sætningen færdig. I stedet tager han fat på den danske konkurrenceevne. 
 
– Politikerne må gøre noget dramatisk. Ellers har vi solgt virksomheden om 10 år. Vi har tillægsomkostninger på 40 pct. oven på lønnen. De skal skæres ned til under 25 procent, og så skal skatterne sænkes yderligere. Jeg har lige mistet en kunde til en tysk rotationsstøber. Han er 27 procent billigere. Det irriterer mig.
 
– Så længe man udvikler og samarbejder med kunden, og det stadigvæk er en mindre produktion, er det ikke noget problem. Men når produktionen er kommet i omdrejninger, så spørger kunden lige til prisen i Tyskland.
 
Dan Hill har dog plads til både at miste en kunde i ny og næ og ”at dumme sig”, som Peder Madsen siger. 
 
– Vi har satset stort på maskinparken og på topmoderne CNC-bearbejdningsanlæg. Vi har nok været lidt fandenivoldske, og bankerne havde nok sagt nej til at finansiere os, men vi er velfunderede og selvfinansierende.