Plastindustrien bakker 100 procent op om at følge EU, når det kommer til regulering af kemikalier.
Af Peter Skov, Direktør i Plastindustrien
EU's kemikalielovgivning REACH har sat nye og bedre rammer for store dele af kemikaliereguleringen. Men verden står ikke stille, og de negative påvirkninger af miljø og sundhed, kemikalier kan forårsage, giver anledning til stor bekymring.
REACH bliver nu set efter i sømmene, og fra dansk side arbejder man hårdt for, at især reguleringen af hormonforstyrrende stoffer skal strammes op, og man presser på for at kombinationseffekter og såkaldt ”low dose” teorier, skal tages seriøst i EU's kemikalieregulering.
EU forbereder aktuelt en ny strategi for hormonforstyrrende stoffer, og for nylig drøftede organisationer og myndigheder livligt på Kemiens Dag, hvordan man kan forberede sig på de kommende års udvikling.
Fokus i en del år været på to hormonforstyrrende stoffer: phthalater, navnlig DEHP, samt bisphenol a. De to stoffer er relevante for plastbranchen, og de er blandt de bedst undersøgte stoffer nogensinde. For DEHP vedkommende har frygten for sundhedsrisici ført til et meget stort fravalg af stoffet, mens opmærksomheden om bisphenol a koncentrerer sig om fødevarekontakt, hvor substitutionsmulighederne hidtil har været begrænsede.
Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###
Danmark har for begge stoffers vedkommende indført særregler, og det er en løsning, som Plastindustrien advarer imod. Dels fordi vi herhjemme ikke har dokumenteret den skaderisiko, der har kunnet overbevise vores kolleger fra andre EU landes myndigheder om behovet for reguleringen, dels fordi effektiv håndhævelse af danske særregler er uhyre vanskelig.
Plastindustrien bakker derfor 100 procent op om at følge EU – vejen til regulering af kemikalier, hvor vi med basis i robuste forskningsresultater beslutter ny EU regulering i en gennemskuelig og grundig politisk proces. Vi vil også arbejde hårdt for, at alle gældende regler efterleves fuldt ud af danske plastproducenter og deres kunder, samt at relevant ny viden om problematiske stoffer distribueres effektivt til vores medlemmer.