Ansæt en lærling – sådan gør du i 7 enkle trin
Vil du være med til at sikre flere dygtige fagfolk i plastbranchen? Her får du en guide til, hvordan du ansætter en lærling og får mest muligt ud af samarbejdet.

At have en lærling er en investering i både virksomheden og branchen. Det kan være en stor gevinst for dig og din virksomhed, da en lærling ofte bidrager med ny viden og friske perspektiver. Samtidig vælger mange virksomheder at fastansætte deres lærlinge efter endt uddannelse, hvilket sikrer en kvalificeret og loyal medarbejder.
1. Bliv godkendt som læreplads
Hvis din virksomhed endnu ikke er godkendt som oplæringssted, skal du starte med at ansøge om godkendelse. Det gør du ved at logge ind på lærepladsen.dk med MitID og indsende en ansøgning. Godkendelsen behandles af det relevante faglige udvalg eller en erhvervsskole, som vurderer, om virksomheden kan tilbyde tilstrækkelig oplæring.
2. Find den rette lærling – vær synlig for de unge
Når din virksomhed er godkendt til at tage lærlinge, handler det om at være synlig. Vent ikke på, at de unge selv banker på døren – læg en plan for, hvordan I viser, at I gerne vil have lærlinge.
- Slå jeres læreplads op på lærepladsen.dk – det er elevernes primære indgang til at finde lærepladser, og det er også her, landets UU-vejledere orienterer sig, når de taler med unge om karriereveje. I kan også indrykke opslag på blivplastmager.dk, hvor I finder skabeloner og gode råd.
- Sørg for, at det tydeligt fremgår på jeres egen hjemmeside, at I uddanner lærlinge – gerne med en konkret kontaktperson, som eleverne nemt kan ringe eller skrive til.
- Brug også sociale medier, lærlinge- og karrieremesser og jeres netværk til at skabe synlighed om lærepladsen. Jo flere steder, I er til stede, jo større er chancen for at finde den rette.
- Tag kontakt til en relevant erhvervsskole, fx Den Jyske Håndværkerskole (plastmager), Skive College eller NEXT Uddannelse København (værktøjsmager). Skolerne har ofte et godt overblik over elever, der søger læreplads – og kan hjælpe jer videre.
- Invitér folkeskolens elever indenfor – erhvervspraktik er en oplagt måde at vække unges interesse for jeres fag og materialer. Det giver dem et konkret indblik i virksomheden – og jer mulighed for at vise jer frem. Husk at fortælle skolen, kommunen eller på jeres egne kanaler, at I tager praktikanter. De ved det ikke, hvis I ikke siger det højt.
Når du rekrutterer, så husk, at en god lærling ikke nødvendigvis er den med de højeste karakterer, men en, der er nysgerrig, engageret og har lyst til at lære.
3. Udarbejd en god uddannelsesaftale
Når du har fundet en lærling, og I er blevet enige om at starte et oplæringsforløb, kan I indgå en uddannelsesaftale digitalt på lærepladsen.dk. Det er virksomheden, der opretter aftalen, som efterfølgende sendes til skolen og lærlingen for underskrift.
En uddannelsesaftale er en kontrakt mellem lærlingen og virksomheden, som fastsætter rettigheder og pligter for begge parter. Aftalen skal registreres hos erhvervsskolen, og det er vigtigt at sikre klare forventninger fra starten.
4. Skab en struktureret oplæringsplan
En veltilrettelagt oplæringsplan vil hjælpe din lærling med at få en bred og struktureret uddannelse i virksomheden. Du bør sikre dig, at planen giver din lærling mulighed for at arbejde med forskellige opgaver og udvikle de kompetencer, der kræves i faget.
5. Sørg for god oplæring og vejledning
En dedikeret oplæringsansvarlig i virksomheden kan gøre en stor forskel for lærlingens udvikling. Regelmæssige samtaler, feedback og støtte i det daglige arbejde er vigtige elementer for at sikre en god læringsoplevelse.
6. Udnyt økonomiske tilskud
Der findes forskellige økonomiske støtteordninger, som kan gøre det lettere for virksomheder at tage lærlinge. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) giver blandt andet tilskud til virksomheder, der ansætter lærlinge. Du kan læse mere om mulighederne og ansøge om tilskud på lærepladsen.dk.
7. Tænk på fremtiden – lærlinge som en del af virksomhedens vækst
En lærling er ikke kun en midlertidig ressource, men en potentiel fremtidig medarbejder. Mange virksomheder oplever, at lærlinge bliver værdifulde kolleger og ofte fortsætter i virksomheden efter endt uddannelse. Ved at tage en lærling investerer du i virksomhedens fremtid og får mulighed for at forme en medarbejder, der allerede kender jeres arbejdsprocesser og kultur.
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om at tage lærlinge, kan du besøge lærepladsen.dk, hvor du finder vejledninger, foldere og konkrete værktøjer til virksomheder, der ønsker at tage lærlinge. Du har også mulighed for at kontakte en af landets erhvervsskoler for vejledning.
Bliv en del af Plastindustriens uddannelsesnetværk
Vil du dele erfaringer og få inspiration fra andre virksomheder? Plastindustriens uddannelsesnetværk samler virksomheder, der arbejder med lærlinge, og mødes to gange årligt. Send en mail til seniorkonsulent i Plastindustrien Rasmus Grusgaard på rg@plast.dk hvis du vil være med.
Har du en god lærlingehistorie?
Har din virksomhed gode erfaringer med lærlinge? Så vil vi gerne høre fra dig! Gode eksempler kan inspirere andre virksomheder til at tage lærlinge og vise, hvordan de skaber værdi både for virksomheden og branchen. Send din historie til ansvarlig for medlemskommunikation i Plastindustrien Mette Skovgaard Petersen på msp@plast.dk.
Seneste nyheder
Aktuelt hos Plastindustrien
3. marts 2025
Hvem skal vinde Plastprisen 2025? Indstil din kandidat nu
Frem til 21. marts kan du indstille kandidater til Plastprisen 2025. Prisen uddeles på Plastdagen den 15. maj i Industriens Hus.
Læs mere
5. februar 2025
Stor investering skal accelerere cirkulær produktion
Med 125 millioner kroner i støtte skal danske virksomheder blive bedre til at genbruge og genanvende plast. Plastindustrien er med i indsatsen, der især skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at omstille sig til en mere bæredygtig fremtid.
Læs mere
27. januar 2025
Erhvervsminister Morten Bødskov besøgte Lynddahl i Ribe
Mandag besøgte erhvervsminister Morten Bødskov plastvirksomheden Lynddahl i Ribe. Her fik han en rundvisning på virksomheden, der blandt andet producerer haveslanger.
Læs mere