Svanemærket legetøj fra Hobro

Dantoy blev i 2010 verdens første virksomhed med svanemærket legetøj. “Der er stigende bevågenhed om mærkningen, men på den korte bane er det næppe en god investering. Vi satser på den lange bane,” siger direktør Jacob Falck Hansen.

Del:

Det er ikke i enhver virksomhed, man er ved at snuble over en bobslæde i forhallen. Men Dantoy er heller ikke nogen helt almindelig virksomhed, i alt fald ikke set med barneøjne.

Indenfor bliver vi vist ind i det store showroom. Det er som at komme ind i Gepettos værksted i Pinocchio. Legetøj fra gulv til loft. Men i stedet for træ er det plast. Her møder vi administrerende direktør Jacob Falck Hansen, som i de seneste fem år har siddet i direktørstolen, og miljø- og kvalitetskoordinator Linda Abildtrup.

Dantoy er en ældre virksomhed, der stammer fra Sverige, hvor den efter krigen lavede bildele til Saab og Volvo. Senere begyndte legetøjsproduktionen, som i 1950’erne blev solgt fra til nogle danskere, der flyttede produktionen til Skanderborg. I begyndelsen af 1980’erne flyttede fabrikken til den nuværende adresse i Hobro. Den hed HP Plast til slutningen af 1990’erne, hvor man ændrede navn til Dantoy for at signalere legetøj.

Den klassiske motorcykel

I udstillingen finder vi motorcyklen, som alle danskere under 40 vist har prøvekørt.

– Motorcyklen er 35 år gammel, men vi laver stadig nye modeller bl.a. en racermotorcykel og naturligvis en prinsessemotorcykel. Vi har en rød tråd i produktionen, fortæller Jacob Falck Hansen.

– Vi beholder de klassiske varer, som stadig fungerer. Man skal stadig kunne se, at det er Dantoy.

Linda Abildtrup viser en kande og en slæde i ny og gammel model. Meget af formgivningen går igen, og det kan være lidt svært at se, hvad der er nyt og gammelt. Men konstruktionsmæssigt sker der ændringer. Færre dele og lettere montage uden brug af metal. I stedet klikkes delene sammen.

Sprøjtestøbning og blæsestøbning.

I produktionshallen kører 24 sprøjtestøbemaskiner og fire blæsemaskiner. 90 procent af produktionen er sprøjtestøbning, men Dantoy er nok mest kendt for blæsestøbte emner som fx den lille røde motorcykel med de gule hjul. Først ekstruderes et rør som sænkes ned over den åbne form. Så lukkes formen og en kanyle sender trykluft ind i røret, så det fylder formen. Næsten som blæsestøbning af en flaske. Her er der blot tale om en meget stor form.

Dantoy har op mod 1000 forme, nogle lavet i Danmark, andre i Kina eller Polen. Formene til de store bobslæder og vippegynger er kæmpestore og koster op mod halvanden million.

Motorcyklen består af ni plastdele af PE, heraf er de tre sprøjtestøbt. Det tager fem-seks minutter at samle motorcyklen. Hjulene bliver klikket på, men der er stadig to metalaksler.

Metal er afskaffet i mange produkter. Det gælder blandt andet de små biler i serien Fun Cars. Bunden består af ét sprøjtestøbt emne, og hjulene klikkes på og holdes på plads af modhager.

– Vi testede bilen på et bånd, fortæller Linda Abildtrup. Vi spændte den op på båndet og lagde et kilolod ovenpå, ligesom når et barn kører med bilen og trykker den ned med hånden. Den kørte 10 kilometer. Så gik båndet i stykker – bilen holdt!

– Vores proces er blevet mere automatiseret og mindre løntung, vi pakker ikke længere ude ved maskinerne.

Alligevel har Dantoy kunne fastholde et stabilt medarbejderantal. For øjeblikket er der 43 ansatte.

Sol og sne

– 2010 og 2011 har været de bedste år nogensinde, derimod har 2012 været en udfordring. Vi kan konstatere at vi er i et vigende marked og sæsonpåvirkningen har været negativ, mener Jacob Falck Hansen.

– Det bedste for Dantoy er en god sommer og en rigtig vinter med masser af sne. Sortimentet omfatter dog også varer til indendørs leg. Vi får inspiration i børnehaver og ved at kigge konkurrenter over skulderen på messer og ved at snuse rundt i legetøjsbutikkerne. Vi ser også på, hvad der bliver lavet i andre materialer. Selv om vi laver ”motorcykler”, er det stadig legetøj. Vi konkurrerer hverken med cykelfabrikkerne eller med elektronisk legetøj fra Kina.

Svanemærket

– Næsten alle varer er svanemærket, fortæller Linda Abildtrup. Vi var den første svanemærkede legetøjsproducent i verden. Vi bliver godkendt af Miljømærkning Danmark efter en grundig proces, hvor vi skal dokumentere alt fra råvarer til opløsningsmidler i farvepigmenterne. Konkret skal vi udfylde en ansøgning, og de skal have datablade og erklæringer fra vore leverandører og deres underleverandører. Hvis vi opfylder kriterierne, det vil sige mindst mulig miljøbelastning, får vi en licens.

– Det tog et års tid at få licensen. Alle vore plastråvarer og farvepigmenter er godkendt. Alt det legetøj, der er produceret med disse råvarer, kan vi sætte Svanemærket på. En lille del af legetøjet er stadig ikke Svanemærket, fx fordi de indeholder metal eller har påtrykte motiver. Hvis salget er begrænset, kan det ikke betale sig at søge om godkendelse, men hvis salget stiger, vil vi også søge om godkendelse for vores tryk.

Før licensen fik Dantoy besøg af Miljømærkningen, og der er også efterfølgende stikprøver for at kontrollere, om dokumentationen er i orden. Enhver vare skal kunne spores tilbage til de anvendte råvarer.

Hvad har det kostet?

Linda griner: – Det ved jeg ikke, måske en kvart eller en halv million kroner.

– Men det er en del af den kvalitetssikring, vi alligevel laver, siger Jacob Falck Hansen

Kommer pengene hjem igen. Børnene er vel ligeglade?

– Der er stigende bevågenhed om mærkningen, men på den korte bane er det næppe en god investering. Vi satser på den lange bane, og har allerede fået en del medieomtale.

– Kommuner og institutioner vægter miljøet højt, så her har det betydning. Så er der forbrugerne i legetøjsbutikkerne. Det er svært at vide, hvor meget mærkningen tæller i købsbeslutningen. Nogle ser kun på prisen. Her er der en kommunikationsopgave for os, for ekspedienterne ved ikke altid nok om mærket.

– Mærket er trykt på emballagen, og vi har et lille klistermærke på mange varen. Flere store kæder omtaler svanemærkningen i deres varekataloger, fortæller Linda. – Vi har allerede vundet ordrer på mærkningen.

Svanemærket betyder ikke ret meget for eksporten ud af Skandinavien. De kender det hverken i Korea, Japan eller USA. På den seneste legetøjsmesse fik Dantoy dog den positive oplevelse, at en amerikansk indkøber forhørte sig om mærket.

Dantoy vil også gerne have EU-blomsten, som svarer til Svanemærket, men EU har stadig ikke legetøj på listen.

På jeres hjemmeside skriver I, at jeres produkter ikke indeholder PVC?
– Legetøjsbranchen forbinder PVC med ftalater, derfor bruger vi ikke PVC og har ikke brugt det 30 år, siger Jacob Falck Hansen. Vi må erkende, at PVC giver en bismag i vores verden. Næsten alt vores legetøj er PE, og det fungerer fint.

Made in Denmark

Dantoy har gennemløbet en stille og rolig udvikling, der passer godt til virksomhedens DNA, som står for kvalitet og genkendelighed.

– Vores varer egentlig udviklet til institutionsmarkedet, som kræver kvalitet. Der er så mange, der laver billigt legetøj, mener Jacob Falck Hansen. Vi er både ISO14001 og ISO9001 certificeret, men det signalerer ikke noget til forbrugeren. Det gør Svanemærket, som er en del af vores forretningsstrategi. Vi lægger også vægt på at gøre mere for det sociale ansvar og klimaet end lovgivningen pålægger os.

Tror forbrugerne ikke, at jeres varer kommer fra Kina?
– Vi kommunikerer på varerne, at de er ”made in Denmark”. Det er bedre end ”made in China”. Men vore største konkurrenter er i andre europæiske lande. Tyskerne laver slæder, italienerne og franskmændene laver legetøj til stranden. Men vi har Svanemærket, slutter Jacob Falck Hansen.