Grøn pakke i Finansloven 2013

Ikke-kategoriseret

Regeringen og Enhedslisten har indgået aftale om udmøntning af finanslovens grønne pakke på Erhvervs- og Vækstministeriets og Udenrigsministeriets område.

Del:

Af Jakob Clemen, miljøkonsulent i Plastindustrien

Den stigende globale efterspørgsel efter ressourcer har i en årrække presset råvarepriserne i vejret, og råvarepriserne er således steget mere end lønningerne. Ressourceoptimering og evnen til at genanvende er derfor blevet centrale konkurrenceparametre. Hvis danske virksomheder skal styrke produktiviteten og konkurrenceevnen, er det derfor afgørende, at virksomhederne formår at reducere forbruget af ressourcer. Danske virksomheder har gode forudsætninger for at levere ressourceeffektive løsninger. Aftalen giver virksomheder og andre aktører bedre mulighed for at udnytte den grønne omstilling til at skabe eksport, og til at skabe og fastholde job i Danmark.

Aftalen består af seks initiativer:

1.       Grønne omstillingslån til ressourceeffektivisering i virksomhederne

2.       Grøn omstillingsfond

3.       Grønne maritime løsninger

4.       Grønt iværksætterhus

5.       Mindre spild gennem industriel symbiose

6.       Styrket indsats for grøn eksport

 

Grønne omstillingslån til ressourceeffektivisering i virksomhederne 

Aftalen muliggør investeringer i virksomhederne for i alt ca. 350 mio. kr. De grønne omstillingslån vil især skabe bedre vilkår for små og mellemstore virksomheders finansiering af nye grønne investeringer som fx ressourceeffektivisering og nyskabende vugge-til-vugge forretningsmodeller. Ordningen administreres af Vækstfonden.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

Grønne maritime løsninger

Aftalen afsætter 25 mio. kr. til grønne maritime løsninger. Midlerne skal understøtte den grønne omstilling i skibsfarten og bidrage til beskæftigelsen i form af nye danske grønne produktionsjob på land. Med aftalen støttes konkrete demonstrationsprojekter, som viser, hvordan nye grønne teknologier kan reducere miljøbelastningen fra skibe. Det kan fx dreje sig om fremme af skibsbygning i letvægtsmaterialer, miljø- og klimamodernisering af eksisterende skibe og anvendelse af miljøvenlige skibsbrændstoffer som fx flydende naturgas.

Mindre spild gennem industriel symbiose

Der afsættes 10 mio. kr. til at fremme industrielle symbioser. Med initiativet udnyttes potentialet i, at én virksomhed anvender en anden virksomheds spildprodukter og affald som ressourcer i stedet for at indkøbe nye materialer og råvarer eller betale for bortskaffelse. Eksempelvis anvendes damp fra et kraftværk direkte som varmekilde til flere virksomheder i en kommune, mens den kondenserede damp bruges til afkøling af værket. Dette bidrager til øget ressourceeffektivitet og genanvendelse. Konkret etableres der en national taskforce, som vil hjælpe virksomhederne med mulighederne for ressourceudveksling.

 
Grøn omstillingsfond 

Der etableres en grøn omstillingsfond med 40 mio. kr. Fonden skal bidrage til at ruste danske virksomheder til fremtidens ressourceknappe økonomi. Fonden skal sætte fokus på områder med særlig potentiale for at skabe job og grøn omstilling. Eksempler op fondens fokusområder kan fx være: produktinnovation og re-design, udvikling af nye forretningsmodeller, bæredygtig omstilling i mode- og tekstilbranchen, fremme af bæredygtige materialer i produktdesign, markedsmodning af klimatilpasningsløsninger og mindre spild af fødevarer. Fonden vil rette sig mod virksomheder, organisationer og partnerskaber. Gennem ansøgningsrunder vil et rådgivende ekspertudvalg prioritere ansøgninger, der vurderes særligt perspektivrige.

Grønt iværksætterhus

Det grønne iværksætterhus vil understøtte et iværksættermiljø med særligt fokus på udvikling af grønne løsninger, fx med vugge-til-vugge-tankegangen. Iværksætterhuset vil stille kompetenceudvikling til rådighed for iværksættere, der vil udvikle grønne løsninger, herunder uddannelse, netværk og inkubationsmiljø. Tilbuddene målrettes nye iværksættere og allerede eksisterende virksomheder og erhvervsledere, der gerne vil omstille virksomheden eller udvikle nye forretningsmodeller, der fremmer cirkulær økonomi og fx bruge restprodukter fra andres produktion, som input til ny produktion.

 

Styrket indsats for grøn eksport 

Der afsættes samlet 10 mio. kr. til at styrke indsatsen med at udvikle, rådgive og udbrede grønne løsninger i udlandet. Midlerne fordeles på følgende grønne initiativer:

  1. En grøn indsats for små- og mellemstore virksomheder, der skal øge eksporten af danske grønne løsninger, særligt inden for vand- og miljøområdet.
  2. En styrket indsats for strategiske eksportalliancer, særligt inden for salg af større projektpakker inden for bl.a. vandforsyning og spildevandsløsninger.
  3. En styrket miljøfaglig eksportrådgivning ifm. salg af grønne løsningsmodeller i udlandet. Der etableres et fælles rådgivningsteam for erhvervslivet, som forener og samtænker eksport- og miljøfaglig ekspertise.

 

Læs mere om aftalen her.