Skattestyrelsen samarbejder med Plastindustrien om energiafgifter

Skattestyrelsen og Plastindustrien har indgået et oplysningssamarbejde, der skal sikre, at virksomhederne i plastbranchen har styr på reglerne for godtgørelse af energiafgifter. Skattestyrelsen vil i den kommende tid tage ud på flere virksomhedsbesøg.

Del:

Tilbage i år 2012 samarbejdede det daværende SKAT med Plastindustrien bl.a. for at sikre, at branchens virksomheder havde styr på reglerne for godtgørelse af energiafgifter. Dette samarbejde er nu blevet genoptaget.

Skattestyrelsen oplyser, at de for nylig har besøgt flere plastvirksomheder, og at der som udgangspunkt er god forståelse for reglerne, men at der stadigvæk er forbedringspotentiale.

Hvad skal plastvirksomheder være opmærksomme på?

Plastvirksomheder har et forholdsvis stort elforbrug – særligt ift. maskinparken. Herved skabes overskudsvarme som, i nogle tilfælde, med fordel kan anvendes andre steder på virksomheden.

I samme ‘boldgade’ kan plastvirksomheder have et særligt behov for køling og opvarmning. Alle disse forhold kan have betydning for godtgørelsen af energiafgifter.

Plastvirksomheder med et stort energiforbrug vil have mulighed for og gavn af at blive forbrugsregistreret – også kaldet nettoafregning – men denne mulighed udnyttes kun i begrænset omfang af plastvirksomheder

Er der andre lejere inde i de bygninger, hvor virksomheden drives fra, skal opdelingen af energien ske ved en fordeling mellem udlejer og lejer.

Hvis virksomheden bruger brændsler (naturgas, olie eller kul) til drift af produktionsprocesser, skal man være ekstra opmærksom på afgiftsreglerne, da forbrug af brændsler som udgangspunkt betragtes som anvendt til rumvarme mv. En godtgørelse, der er en undtagelse, forudsætter, at undtagelsen/forbruget er direkte nævnt i brændselsloven.

Hvad kan man få godtgørelse for?

Som hovedregel kan virksomheden få godtgørelse for afgiften af den energi, som den forbruger til eksempelvis lys og IT i administrationen, maskinerne mv.

Som det fremgår ovenfor, vil der være en lang række områder, hvor der sker begrænsning. En vigtig begrænsning på alle energiafgifter er reduktion for EU’s minimumsafgift også kaldet procesafgift.

For at blive i stand til at opgøre, hvilke energiafgifter, virksomheden kan få godtgørelse for, er det nødvendigt, at virksomheden kan adskille og opgøre forbruget af energi, som den bruger til godtgørelsesberettigede og ikke godtgørelsesberettigede formål.

Måling af energi er helt centralt. Det er et andet af de områder, som danske plastvirksomheder skal være særligt opmærksomme på.

Hvis din virksomhed endnu ikke har styr på den registrering og fordeling af energiforbrug, der skal danne baggrund for godtgørelse af energiafgifter, er der nu mulighed for at få det bragt i orden inden, at Skattestyrelsen kommer på besøg.

Virksomhedseksempler:

  • I har en kold hal på 500 m2, som I benytter til opbevaring af granulat. I et hjørne af hallen har I en palle med vin stående, som I bruger til firmagaver. I vil ikke have, at det fryser til, men heldigvis har I en luftkompressor i et andet rum. I får lavet et særligt rør med blæseenhed, som transporterer varmen fra kompressoren til det andet rum ned over pallen med vin. I har ikke målt forbruget, da I havde kendskab til reglerne om overskudsvarmeafgift.
  • Jeres maskiner har brug for køling. Derfor har I en varmepumpe som leverer køling til maskinerne. Varmen fra denne køling kører ind på centralvarmesystemet og bidrager dermed til opvarmning af rum hvor der ikke er godtgørelse for opvarmning. I har ikke målt den tilførte mængde varme, da I ikke havde kendskab til reglerne om overskudsvarmeafgift.

Regeringen er på vej med nye regler på afgiftsområdet, der primært vedrører elafgift og afgiftssatser på brændsler.

Virksomheder skal derfor være særligt opmærksomme på ikrafttrædelsen af disse nye bestemmelser, som får stor betydning, også for plastbranchen.