Termoformning er proces til fremstillingen af produkter i termoplast.
Termoformning kaldes også for vakuumformning og er blandt de ældste og mest udbredte processer til plastproduktion. Eksempler på termoformede plastprodukter er spænder vidt. Fra mindre emballager over møbler og lampeskærme til ovenlysvinduer og bildele.
Ved termoformning føres en plastplade enten automatisk eller manuelt ind i en vakuummaskine. Her varmes plastpladen op til en given temperatur, hvorved pladen bliver formbar.
I vakuummaskinen er isat en form (også kaldet et værktøj eller et formværktøj), som enten er lavet af træ, støbemasse, aluminium eller aluminium med køling. Plastpladen som er blevet varm og blød svøber sig omkring form, som pladen skal tage form af. Når plast pladen er tilpas varm og blød, bliver pladen blæst op som en halv ballon ved luft fra neden op under pladen, som er blød og lader sig blæse op.
Formen/værktøjet bliver kørt op i den bløde plastplade, og der suges straks vakuum (luften trækkes ud) så plastpladen kommer ind i alle formens hjørner og kanter. Til sidst bliver emnet kølet, så den formede plastplade holder den facon, værktøjet har.
Efter køling er det formede emne formstabilt og klar til CNC-efterbearbejdning i en CNC fræsemaskine. Typisk efterbearbejdes de formede emner med en 5- akslet CNC fræsemaskine. Simple emner skæres på en sav.
Formværktøjer til termoformning kan fremstilles på forskellige måder
Hvilket materiale formværktøjet laves af afhænger typisk af det stykantal, som værktøjet skal producere. En billig træform er en god løsning, hvis der kun skal produceres få simple prototyper. Fordelen ved træform er, at den let og billigt lader sig ændre og en ny prototype kan vakuumformes. Ulempen ved en træform er at den krymper ved varmepåvirkning og flækker.
Støbemasse og aluminiumsforme er gode ved større stykantal. Aluminiumsværktøj med køling giver det bedste emne, da producenten med varme og køling kan styre temperaturen bedre i værktøjet. Det giver en mere ensartet temperatur og hurtigere cyklustid på de producerede emner.