Mens det meste af Danmark gik hjemme under coronakrisen opblomstrede flere digitale fællesskaber. Et af dem er affaldsinitiativet #skridtogskrald, der skaber en positiv samhørighed omkring dét, at være aktiv i naturen og at holde naturen ren. Nu er initiativet på jagt efter samarbejdspartnere i plastbranchen.
Da størstedelen af Danmark lukkede ned d. 11. marts 2020, fik mange deres hverdag vendt på hovedet. Pludselig skulle indretning af hjemmekontor, virtuelle møder og hjemmeundervisning af børnene blive en stor del af dagligdagen.
Det samme gjorde sig aktuelt for Esben Lund Mølhede Thøstesen, hans kone Katrine og deres tre børn. Esben arbejder til daglig som ’Bevæg dig for livet’-projektleder i Tønder Kommune, og bruger store dele af sin fritid på at være aktiv – helst i naturen.
Relativt kort efter at landet lukkede ned, kunne Esben mærke på sig selv, hans omgangskreds og de personer han beskæftiger sig med gennem sit arbejde, at der manglede noget. Et positivt samlingspunkt.
En dag, hvor Esben og børnene var på tur, gik de og samlede affald op, og her fik han tanken om, at det måtte man kunne gøres bedre. Esben var bekendt med andre affaldsinitiativer, men savnede ét der fokuserede på hverdagen, derfor satte han gang i initiativet #skridtogskrald, oprettede en Facebook-gruppe og så gik det hurtigt.
– #skridtogskrald handler i al sin enkelthed om, at skabe et digitalt fællesskab og en positiv samhørighed omkring det, at være aktiv i naturen og samtidig samle det affald op man kommer forbi. Det hele er egentlig meget simpelt. Modsat mange andre gode affaldsindsamlingsinitiativer, så behøver vi nødvendigvis ikke planlægge at skulle på affaldsindsamlingstur. Vi kan med fordel bare gøre det når vi alligevel er ude at gå, løbe, cykle eller blot skal fra a til b, fortæller Esben Lund Mølhede Thøstesen, initiativtager bag #skridtogskrald.
Initiativet blev taget meget positivt imod, og i dag har Facebook-gruppen næste 22.000 medlemmer.
Gruppens mange medlemmer deler dagligt billeder fra deres gåture, og Esben har oprettet et indberetningssystem, hvor man kan indberette de indsamlede affaldsmængder samt antal skridt man har gået.
#skridtogskrald er på udkig efter samarbejdspartnere
Initiativet er tænkt, som en platform hvor man kan dele billeder og positiv opbakning til at rydde op i naturen. Selvom miljøaktivisme og politik er vigtige emner, så fokuserer initiativet primært på den positive stemning og troen på, at man derigennem kan skabe en positiv adfærdsændring.
Nu da Danmark langsomt er ved at åbne op igen, er der en risiko for at aktiviteten i gruppen falder, men Esben er fortrøstningsfuld hvad angår initiativets fremtid. Danskerne vil stadig gerne bruge naturen og derfor også bidrage til at holde den ren.
Esben fortæller:
– Jeg tror og håber på, at initiativet stadig vil være relevant når Danmark igen ligner sig selv. Affald vil, desværre, altid være der – så vi har behov for #skridtogskrald. Og alle de andre gode initiativer. Men der er ingen tvivl om, at der skal være fokus på at udvikle initiativet. Både for at fastholde medlemmerne i deres fantastiske bidrag og for at tiltrække nye til fællesskabet.
I overvejelserne omkring udvikling af initiativet er genanvendelse et interessant element.
Som det ser ud nu, så er det op til medlemmerne hvordan de håndterer det indsamlede affald. Men i fremtiden kunne genanvendelse, her især genanvendelse af plast, være interessant at arbejde videre med. Derfor er #skridtogskrald på udkig efter potentielle samarbejdspartnere.
– Inspireret af STRANDET drømmer vi faktisk om, at producere egne gribetænger af en del af den indsamlede plast. Det kræver naturligvis et større logistisk arbejde, et samarbejde med en genanvendelsesvirksomhed samt en virksomhed der kan støbe elementerne. Men vi tror og håber på vores drøm, fortæller Esben afslutningsvis.
Er du eller din virksomhed interesseret i at høre mere om et samarbejde, kontakt da Plastindustriens kommunikationsstudent, Anders N. Christensen på: Ac@plast.dk
Facebook-gruppen kan tilgås her: #skridtogskrald